Χειρουργική Επέμβαση Μηνίσκου: Είμαι κατάλληλος υποψήφιος;
Αν έχετε υποστεί ρήξη μηνίσκου και αναρωτιέστε αν πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της, ιδού τέσσερις παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε σωστή επιλογή:
1. Είναι μικρή ρήξη και είστε νέος;
Οι ρήξεις του μηνίσκου που με έκταση μικρότερη από 5 χιλιοστά έχουν καλή πιθανότητα να ιαθούν από μόνες τους, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Σε αυτήν την περίπτωση, αντί για χειρουργική επέμβαση, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να συστήσει ελαστική περίδεση για μερικές εβδομάδες, καθημερινή παγοθεραπεία, ξεκούραση κι αποφυγή των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθώς και φυσικοθεραπεία.
2. Πού έγινε η ρήξη;
Η θέση της ρήξης μπορεί να καθορίσει την αναγκαιότητα και την επιτυχία μιας χειρουργική αποκατάστασης. Για παράδειγμα, οι ρήξεις στο εξωτερικό τμήμα του μηνίσκου, αν είναι μικρές μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ενώ και στην περίπτωση που απαιτείται χειρουργείο, τείνουν να θεραπεύονται εξ αιτίας της ύπαρξης εκεί επιπλέον αιμοφόρων αγγείων.
3. Ποιο είναι το είδος της ρήξης;
Το σχήμα της ρήξης μπορεί να καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για χειρουργείο. Για παράδειγμα, μια επιμήκης είναι ευκολότερο να αποκατασταθεί από μια ακτινωτή ρήξη.
4. Πώς προκλήθηκε η ρήξη;
Η ρήξη μηνίσκου που συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενός ξαφνικού τραυματισμού είναι πιο εύκολο να αποκατασταθεί σε σύγκριση με μια ρήξη που οφείλεται σε εκφυλισμό από πάροδο του χρόνου.
Επομένως, το μέγεθος, η θέση, το είδος, η αιτία της ρήξης, καθώς επίσης η ηλικία του ασθενή, πρέπει να συνεκτιμώνται στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, συντηρητικής ή χειρουργικής.
Πλέον, η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου γίνεται αρθροσκοπικά, δίχως τις μεγάλες τομές του παρελθόντος. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση ειδικών, λεπτών χειρουργικών εργαλείων και διαμέσου δυο μικρών οπών.
Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο μόνο κομμάτι του μηνίσκου (μηνισκεκτομή), και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.
Η τελευταία κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών, όπου αυτό είναι δυνατό. Με τη διατήρηση του μηνίσκου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.