6 Ασκήσεις για την Αποκατάσταση της Ρήξης Μηνίσκου

6 Ασκήσεις για την Αποκατάσταση της Ρήξης Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πλέον συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο και αποτελεί τον πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης, ειδικά σε νεαρά άτομα. Προκαλείται όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας και μπορεί να είναι μερική, δηλαδή να αφορά ένα τμήμα του μηνίσκου, ή ολική.

 

Τα βασικά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι ο πόνος, κυρίως κατά τη βάδιση και μετά από βαθύ κάθισμα,  και το οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση.

Μερικές φορές, το γόνατο μπορεί να «κλειδώνει» και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνησή του, κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη μηνίσκου;

Η οριστική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου είναι χειρουργική με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο μόνο κομμάτι του μηνίσκου και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.

Μερικές φορές μπορεί να επιλεγεί συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία και ασκήσεις αποκατάστασης. Οι τελευταίες είναι χρήσιμες και για την αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος μετά την αρθροσκόπηση.

Ασκήσεις αποκατάστασης ρήξης μηνίσκου

Υπάρχει μια πληθώρα ασκήσεων που μπορεί να κάνει κανείς στο πλαίσιο αποκατάστασης μιας ρήξης μηνίσκου και πάντα υπό την καθοδήγηση του ιατρού και του φυσιοθεραπευτή του. Ορισμένες εξ αυτών είναι οι εξής:

Ισομετρικές τετρακέφαλου: Κάντε αυτή την άσκηση εάν δεν είστε σε θέση να εκτείνετε πλήρως το γόνατό σας. Ενώ βρίσκεστε στην πλάτη σας, τοποθετήστε μια πετσέτα τυλιγμένη κάτω από τη φτέρνα του τραυματισμένου ποδιού σας, έτσι ώστε η φτέρνα να είναι περίπου 15 εκ. από το έδαφος. Χαλαρώστε τους μύες των ποδιών σας και αφήστε τη βαρύτητα να ισιώσει σιγά-σιγά το γόνατό σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή τη θέση για 2 λεπτά.

Κάμψη – έκταση γόνατος σε κλειστή κινητική αλυσίδα: Καθίστε σε μια σταθερή επιφάνεια με τα πόδια σας ευθεία μπροστά. Σπρώξτε αργά τη φτέρνα του ποδιού στην τραυματισμένη πλευρά προς το γλουτό σας τραβώντας το γόνατό σας προς το στήθος σας, καθώς σύρετε τη φτέρνα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Διάταση γαστροκνημίου: Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια σας στον τοίχο περίπου στο ύψος των ματιών. Κρατήστε το τραυματισμένο πόδι πίσω με τη φτέρνα σας στο πάτωμα. Κρατήστε το άλλο σκέλος προς τα εμπρός με το γόνατο λυγισμένο. Γυρίστε το τραυματισμένο γόνατο ελαφρώς προς τα μέσα. Σκύψτε αργά προς τον τοίχο μέχρι να νιώσετε ένα τέντωμα στο πίσω μέρος της γάμπας. Κρατήστε το τέντωμα για 15 έως 30 δευτερόλεπτα κι επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Διάταση καμπτήρων γόνατος: Ξαπλώστε στην πλάτη σας με τους γλουτούς κοντά στο άνοιγμα μιας πόρτας. Τεντώστε το μη τραυματισμένο πόδι σας ευθεία μπροστά σας στο πάτωμα μέσω της πόρτας. Σηκώστε το τραυματισμένο πόδι σας και στηρίξτε τον στο τοίχο δίπλα στο κούφωμα της πόρτας. Κρατήστε το πόδι σας όσο πιο σφιχτά γίνεται. Θα πρέπει να αισθάνεστε ένα τέντωμα στο πίσω μέρος του μηρού σας. Κρατήστε τη θέση αυτή για 15 έως 30 δευτερόλεπτα.

Ενεργητική έκταση γόνατος σε ανοικτή κινητική αλυσίδα: Ξαπλώστε στην πλάτη σας με τα πόδια σας ευθεία μπροστά σας. Λυγίστε το γόνατο στη μη τραυματισμένη πλευρά και τοποθετήστε το πόδι επίπεδα στο πάτωμα. Σφίξτε τους μύες του μηρού στην τραυματισμένη πλευρά σας και σηκώστε το πόδι σας περίπου 20 εκ. από το πάτωμα. Κρατήστε το πόδι σας ίσιο και τους μύες των μηρών σφιχτούς. Χαμηλώστε αργά το πόδι σας προς το πάτωμα.

Βαθιά καθίσματα με μπάλα: Σταθείτε με την πλάτη, τους ώμους και το κεφάλι προς τον τοίχο. Κοιτάξτε ευθεία. Κρατήστε τους ώμους σας χαλαρούς και τα πόδια σας 1 μέτρο από τον τοίχο. Τοποθετήστε μια μπάλα πίσω από την πλάτη σας. Κρατώντας την πλάτη σας στον τοίχο, σιγά-σιγά χαμηλώστε μέχρι οι μηροί σας να σχηματίσουν γωνία 45 μοιρών. Κρατήστε τη θέση αυτή για 10 δευτερόλεπτα και επανέλθετε σε όρθια θέση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]