Οι αθλητικοί τραυματισμοί αντιμετωπίζονται πάντα με χειρουργείο;

Οι αθλητικοί τραυματισμοί αντιμετωπίζονται πάντα με χειρουργείο;

Όταν αθλούμαστε τακτικά είναι πολύ πιθανόν να προκύψει κάποιος τραυματισμός. Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε κάποιον εξειδικευμένο ιατρό; Οι τραυματισμοί αντιμετωπίζονται πάντα με χειρουργείο; Σε ποιους ναι και σε ποιους όχι;

Η ασφαλής και γρήγορη επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα μετά από κάποιο τραυματισμό εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία κι αποκατάσταση. Το να γνωρίζετε πότε χρειάζεται να δείτε το γιατρό σας αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας βήμα σε αυτήν τη διαδικασία.

Δεν έχει σημασία αν είστε φτασμένος αθλητής ή κάποιος που αθλείται περιστασιακά – οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και όταν προκύψουν, μπορεί να δυσκολευτείτε να αποφασίσετε εάν θα επισκεφτείτε έναν Ορθοπαιδικό σχετικά με αυτό τον τραυματισμό ή τον πόνο που σας προκαλεί.

Φυσικά, αν… βγάλετε το γόνατο ή τον ώμο σας, παίζοντας π.χ. ποδόσφαιρο ή μπάσκετ γνωρίζετε ότι πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, αρκετοί αθλητικοί τραυματισμοί είναι πιο… λεπτοί και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν το γόνατό σας πονάει μετά από διαδρομές μεγάλων αποστάσεων; Τι πρέπει να κάνετε αν νιώσετε τράβηγμα σε κάποιον μυ παίζοντας τένις;

Ύποπτα συμπτώματα

Ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, Ορθοπεδικός – Χειρουργός που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων, υπογραμμίζει μερικά προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε:

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα: Σχετίζονται συχνά με συμπίεση νεύρων και είναι από τα πιο σοβαρά σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε και πρέπει πάντα να τα βλέπει γιατρός.
  • Πόνος στις αρθρώσεις: Μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε πόνο στις αρθρώσεις στις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως ανεβαίνοντας τις σκάλες ή οκλαδόν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι είναι δομικά κατεστραμμένο ή τραυματισμένο μέσα στην άρθρωση που πονά.
  • Οίδημα (πρήξιμο): Πολλοί αθλητικοί τραυματισμοί, όταν είναι αρκετά σοβαροί, μπορούν να προκαλέσουν Οίδημα. Ενίοτε είναι οπτικά προφανές, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί, ιδιαίτερα όταν το οίδημα προκύπτει μέσα σε μια άρθρωση. Συχνά, το πρήξιμο σε μια άρθρωση θα προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, σφίξιμο ή μειωμένο εύρος κίνησης. Εάν ένας τραυματισμός σε μια άρθρωση έχει προκαλέσει κάποια δομική βλάβη, μπορεί να υπάρχει συναφής αίσθηση κλικ ή λείανσης, ή ίσως η αίσθηση ότι η άρθρωση είναι κλειδωμένη ή μπλοκαρισμένη κατά διαστήματα.
  • Ευαισθησία: Εάν προκαλείτε πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο πιέζοντας απλά με το δάχτυλό σας, μπορεί να έχετε σημαντικό τραυματισμό, ειδικά εάν αυτή η ευαισθησία βρίσκεται στην περιοχή ενός οστού, μυών ή άρθρωσης. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ελέγξετε την ευαισθησία είναι να πιέσετε το ίδιο μέρος και στις δύο πλευρές του σώματός σας – εάν δεν αισθάνεστε πόνο στη μη τραυματισμένη πλευρά, έχετε ένα αρκετά σαφές μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης: Εάν δεν υπάρχει εμφανές πρήξιμο, συνήθως μπορείτε να πείτε πότε τραυματίζεται η άρθρωση ελέγχοντας εάν το εύρος κίνησής σας είναι μειωμένο. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν έχετε υποστεί τραυματισμό είναι να συγκρίνετε την τραυματισμένη άρθρωση με την άλλη. Εάν μόνο μία πλευρά έχει περιορισμένη κίνηση, μπορεί να υφίσταται σοβαρός τραυματισμός.
  • Αδυναμία: Όταν αισθάνεστε αδύναμοι ενώ μετακινείτε ένα άκρο ή μυ – ειδικά εάν αυτό συμβαίνει μετά από πόνο – θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας μυς ή ένας τένοντας έχει υποστεί ρήξη, με αποτέλεσμα την έλλειψη δύναμης σε αυτήν την περιοχή του σώματός σας. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να προσδιορίσετε την έκταση του τραυματισμού.
  • Αστάθεια: Εάν νιώθετε την άρθρωσή σας ασταθή – και αυτή η αστάθεια επιμένει ή αναπτύσσεται μετά από ένα αρχικό επώδυνο επεισόδιο – αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει σοβαρό τραυματισμό του συνδέσμου. Εάν πιστεύετε ότι η άρθρωση σας, π.χ. το γόνατό σας, είναι ασταθές όταν κάνετε ορισμένες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο ή όταν ανεβαίνετε τις σκάλες, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Συνηθισμένες καταστάσεις

Ας υποθέσουμε ότι κάθε φορά που παίζετε μπάσκετ με τους φίλους σας, έχετε πόνο στον αστράγαλο. Ο πόνος αυτός καθίσταται μέρος της ρουτίνας άσκησης σε τακτική βάση. Στην πραγματικότητα, η μόνη φορά που τον αισθάνεστε είναι κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το παιχνίδι. Δεν επηρεάζει την καθημερινότητά σας έξω από αυτό.

«Εφόσον δεν έχετε πρήξιμο, μώλωπες και αποχρωματισμό, περιορισμένο εύρος κίνησης ή κλείδωμα στην άρθρωση σας, πιθανότατα δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε γιατρό», εξηγεί ο Δρ. Σακελλαρίου.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν φροντίζετε τραυματισμό από υπερβολική χρήση. Βάλετε πάγο στο σημείο του τραυματισμού, στηρίξτε το τραυματισμένο μέλος ενώ ασκείστε, λάβετε – αν χρειαστεί – κάποιο κοινό παυσίπονο και αφήστε το να ξεκουραστεί όταν μπορείτε.

«Αν, όμως, ο τραυματισμός σας από υπερβολική χρήση δεν επουλωθεί φυσιολογικά ή εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε το γιατρό σας» τονίζει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Ώρα για ιατρική βοήθεια

Οι αθλητικοί τραυματισμοί, ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά πιο σοβαροί και περίπλοκοι. Σε ένα άλλο παράδειγμα, ενώ τρέχετε ή παίζετε ποδόσφαιρο, τραυματίζεστε. Δεν είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που οφείλεται σε υπερβολική χρήση.

Αυτή τη φορά αισθάνεστε διαφορετικά. Δεν μπορείτε να περπατήσετε κανονικά κι έχετε πρήξιμο, αιμορραγία, αποχρωματισμό, μούδιασμα, πόνο ή ακόμα και κακή ευθυγράμμιση των οστών! Όταν βιώσετε έναν τραυματισμό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, «είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια», επισημαίνει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Μήπως αν περιμένω θα περάσει από μόνο του;

Όταν προκύπτουν αθλητικοί τραυματισμοί, ορισμένοι ασθενείς είναι απρόθυμοι – ή ακόμα και φοβούνται – να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. «Οι αθλητές συχνά ανησυχούν ότι ο Ορθοπαιδικός θα τους πει να αποχωρήσουν από τη δραστηριότητα που αγαπούν», εξηγεί ο Δρ. Σακελλαρίου. «Με το να αγνοείς το πρόβλημα, όμως, δεν εξαφανίζεται, ούτε το λύνεις», συμπληρώνει.

Μερικοί τραυματισμοί, όπως κατάγματα κοπώσεως, μπορεί να επιδεινωθούν αν τα αγνοήσετε πολύ καιρό. «Αν αμελήσετε κάποια κάκωση τότε ετοιμαστείτε για σοβαρότερα προβλήματα στη συνέχεια και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Ελέγξτε τον τραυματισμό σας ιατρικά και θα μπορέσετε να επιστρέψετε πιο άμεσα στις δραστηριότητες που αγαπάτε», σημειώνει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Μπορώ να δω έναν οποιοδήποτε γιατρό;

Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την άθληση, ωστόσο υπάρχουν καλοί λόγοι για να αναζητήσει κανείς έναν Ορθοπαιδικό – Χειρουργό που έχει εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις και τραυματισμούς.

Οι Ορθοπαιδικοί – Χειρουργοί είναι ενημερωμένοι για τις τελευταίες θεραπείες διεθνώς που αντιστοιχούν σε κάθε πρόβλημα. Με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, μπορούν να σας βοηθήσουν αφενός να διαγνώσετε σωστά και έγκαιρα το πρόβλημά σας κι αφετέρου να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για την περίπτωσή σας προκειμένου να επανέλθετε στην ενεργό δράση το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, μπορούν σας να βοηθήσουν να βρείτε τρόπους να ρυθμίσετε και να τροποποιήσετε την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές σας, ώστε να παραμείνετε όσο το δυνατό πιο ενεργοί κατά τη διάρκεια της επούλωσης.