Εσείς ρωτάτε - Εγώ σας απαντώ | Β. Σακελλαρίου

Εσείς ρωτάτε – Εγώ σας απαντώ

(Q&A με βάση συλλογή ερωτημάτων που υποβλήθηκαν μέσω social media)

Τι προσφέρει η ρομποτική χειρουργική στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος; Τι ποσοστά επιτυχίας έχει και τι κινδύνους εγκυμονεί από πιθανές επιπλοκές;

Με την χρήση ρομποτικών συστημάτων επιτυγχάνεται η καθοδήγηση του χειρουργού στην διενέργεια κάποιων χειρουργικών βημάτων αλλά η χειρουργική πράξη γίνεται από εξειδικευμένο στην χρήση τους ορθοπεδικό χειρουργό.

Σε κάποια χρησιμοποιούνται ρομποτικοί βραχίονες οι οποίοι ελέγχονται από το ρομπότ και επιτρέπουν στον χειρουργό κινήσεις εντός περιορισμένων ορίων τα οποία καθορίζονται από προεγχειρητικό έλεγχο (αξονική τομογραφία). Επιτυγχάνουμε έτσι, ελαχιστοποίηση του τραύματος, πιο ακριβείς οστεοτομίες και ακριβέστερη επίσης τοποθέτηση και σταθεροποίηση των υλικών.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Έχει απόλυτα σχεδόν ποσοστά επιτυχίας και όλα τα στατιστικά δεδομένα συντείνουν στο ότι ελαχιστοποιούνται έως και εκμηδενίζονται οι επιπλοκές, αλλά σαφώς εξαρτάται από την εξειδίκευση στο αντικείμενο του εκάστοτε χειρουργού.

Τι διάρκεια ζωής έχει μια τεχνητή άρθρωση;

Στατιστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι τεχνητές αρθρώσεις έχουν διάρκεια ζωής 20-25 έτη. Βασική προϋπόθεση ότι έχει γίνει η αρθροπλαστική με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική κατά το αρχικό χειρουργείο.

Εάν βρίσκεστε στην ηλικία των 40 ή 50 ετών και έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης, πιθανόν να χρειαστείτε νέα χειρουργική αντικατάσταση άρθρωσης σε κάποιο στάδιο αργότερα της ζωής σας (αναθεώρηση αρθροπλαστικής). Παράγοντες που μπορεί να επιτείνουν αυτή την αναθεωρητική αρθροπλαστική είναι η έντονη δραστηριότητα, το βάρος και ενδεχόμενες συγγενείς παθήσεις.

Καλησπέρα Γιατρέ, Μπορεί μια ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου να περάσει και να ιαθεί μόνη της;

Κάποιοι σύνδεσμοι όπως ό έσω πλάγιος μπορεί να «κολλήσει» χωρίς να απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ρήξεις του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου ωστόσο σπάνια αποκαθίστανται χωρίς να απαιτηθεί χειρουργική αποκατάσταση και η εμπειρία μας λέει ότι δεν αποκαθίσταται συντηρητικά.

Αυτό οφείλεται στον τραυματισμό καθαυτό, την παροχή αίματος που μειώνεται σταδιακά στην τραυματισμένη περιοχή και την σταδιακή απομάκρυνση των επουλωτικών κυττάρων από το αρθρικό υγρό. Ένας κομμένος Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος γέρνει προς τα πίσω μέσα στο γόνατο και κολλά πάνω στον Οπίσθιο Χιαστό Σύνδεσμο, διαδικασία που όμως δεν αποκαθιστά τη συνδεσμική σταθερότητα του γόνατος.

Άρα η μόνη αποτελεσματική μέθοδος χειρουργικής θεραπείας είναι η χρησιμοποίηση ενός μοσχεύματος για την αντικατάσταση της ρήξης Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.

Γιατρέ πάσχω από σκολίωση που δεν με έχει όμως επηρεάσει λειτουργικά εδώ και χρόνια. Τελευταία νιώθω ένα έντονο κάψιμο στο δεξί πέλμα και ταυτόχρονο μούδιασμα και ενώ δεν φαίνεται πρησμένο νιώθω όταν βάζω παπούτσι σαν να πρήζεται σε εκείνο το σημείο. Σε τί οφείλεται;

Χρήζει εξέτασης και διάγνωσης δια ζώσης. Δεν μπορώ να σας απαντήσω ηλεκτρονικά.

Γιατρέ πάσχω από οσφυαλγίες από 25 ετών, πόνο στο αριστερό ισχίο σχεδόν από τα 30 μου και ενόχληση στο αριστερό γόνατο από τα 40. Τα τελευταία 5 χρόνια ήταν αρκετά κουραστικά μετά από 2 τοκετούς και εντατική φροντίδα των παιδιών θηλασμό, κουβάλημα, κακή ποιότητα ύπνου, κόπωση, παραμονή στο σπίτι, έλλειψη γυμναστικής. Πριν λίγο καιρό ένιωσα αδυναμία στα δάχτυλα των χεριών και στους αγκώνες που ήταν όμως παροδική. Μετά πόνο στους αχίλλειους κυρίως μετά από ανάπαυση. Έκανα κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις που δεν είχαν ξεκάθαρα ευρήματα (μόνο στο γόνατο η διάγνωση αφορούσε χονδρομαλάκυνση) και οι ρευματολογικές εξετάσεις δεν είχαν κανένα εύρημα. Τον τελευταίο καιρό η ενόχληση στα γόνατα γίνεται πιο έντονη και καθημερινή. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν οι ρευματολογικές εξετάσεις είναι πρόσφατες και είναι «καθαρές» δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε εκ νέου ρευματολόγο. Θα πρότεινα αιματολογικό έλεγχο εάν δεν έχει ήδη γίνει από τον παθολόγο σας/ οικογενειακό σας ιατρό. Προφανώς χρήζει εξέτασης και αξιολόγησης από εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Δεν μπορώ να σας δώσω διάγνωση ηλεκτρονικά.

Γιατρέ καλησπέρα και ευχαριστώ προκαταβολικά. Είχα μια γέννα με καισαρική με επισκληρίδιο πριν 3,5 χρόνια. Πριν ένα δεκαπενθήμερο περίπου έπαθα τροχαντηρίτιδα με πολύ έντονους πόνους. Αν και τώρα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, κάποιες στιγμές νιώθω σαν πιασμένη στο πόδι και στο ψηλά στον γλουτό. Τι προτείνετε; Να συνεχίσω τα αντιφλεγμονώδη;

Η τροχαντηρίτιδα είναι φλεγμονή στην άρθρωση του ισχίου ανάμεσα στους γλουτιαίους μύες και τον μείζονα τροχαντήρα, την οστική προεξοχή που βρίσκεται στο πάνω μέρος του μηριαίου οστού.

Η γενική συμβουλή είναι ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη και φυσικοθεραπεία. Σε επίμονες περιπτώσεις μπορεί να γίνει έγχυση στεροειδών και πολύ σπάνια μπορεί να εκτιμηθεί η ανάγκη για χειρουργική υμενεκτομή ή αφαίρεση ασβεστωμάτων.

Γεια σας και ευχαριστώ για την απάντηση προκαταβολικά. Έχω διαβάσει για την θεραπεία με βλαστοκύτταρα στις χονδροπάθειες. Τις αποδέχεστε σαν μορφή θεραπείας; Επίσης μια ενδεχόμενη ρήξη μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοια θεραπεία;

Σας ευχαριστώ και εγώ για το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη. Η χρήση βλαστοκυττάρων όπως και η έγχυση πλάσματος αποτελούν θεραπείες που ανήκουν στην αναγεννητική ιατρική και ονομάζονται ορθοβιολογικές. Η χρήση τους γενικότερα μπορεί να αξιολογηθεί θετικά. Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε ή αν θέλετε να κατηγοριοποιήσουμε τα βλαστοκύτταρα. Μπορούν να απομονωθούν από οστικό μυελό, αρθρικό υμένα, περιόστεο και λιπώδη ιστό. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα του περιφερικού αίματος (γνωστά και ως PBSC peripheral blood strem cell) έχουν αναφερθεί συχνά σε ορθοπεδικές εφαρμογές και έχουν χρησιμοποιηθεί στην αιματολογική ογκολογία και μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών με πολλαπλές αναφορές στην σύγχρονη βιβλιογραφία για αποτελεσματική χρήση.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη βλάβη (ρήξη μηνίσκου) και την θεραπεία της οι αναφορές δεν είναι απόλυτα σαφείς μια και μιλάμε για θεραπείες οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση βλαστοκυττάρων μπορεί να βοηθήσει μετά από μερική μηνισκεκτομή για ανάπλαση του μηνίσκου με αύξηση της μάζας αυτού κατά 30-35% μετά από 12 μήνες.

Είμαι 70 ετών και πάσχω από οστεοαρθρίτιδα ισχίου Δ βαθμού. Για τον πόνο επειδή δεν θέλω να πάρω φάρμακα χρησιμοποιώ freezing power gel cryotherapy πριν κοιμηθώ και κάνω και ασκήσεις εκτάσεις και ότι άλλο μου έχουν συστήσει για ενδυνάμωση των μυών. Πολλές φορές έχω πόνο και στο γόνατο. Να αναφέρω ότι έχω υψηλη κινάση κρεατινίνης, και αλκαλική φωσφατάση. Πιθανά λοιπόν προβληματάκια στο ήπαρ και στα νεφρά επιτρέπουν λήψη υαλουρονικού οξέως και κολλαγόνου για βελτίωση της οστεοαρθρίτιδας; Θα έχει αποτέλεσμα ή θα επιβαρύνουν νεφρά και ήπαρ; Να σας πω ότι δεν τρώω κρέας και έχω ύψος 1,67 με 64 κιλά. Τι θα μου προτείνατε για να αυξήσω το κολλαγόνο με φυσικό τρόπο. Γιατρέ, δε θέλω φάρμακα και εγχείρηση. Θα εκτιμήσω την απάντηση σας. Καλημέρα Γ.Δ.

Καταρχάς χρειάζεται μια κλινική αξιολόγηση για να δούμε το εύρος κίνησης, τις θέσεις που προκαλείται πόνος κλπ. Η άσκηση όπως και η φυσικοθεραπεία βοηθούν σημαντικά στην διατήρηση της καθημερινής σας λειτουργικότητας. Ωστόσο δεδομένου του σταδίου iv στο οποίο βρίσκεται η οστεοαρθρίτιδα η λύση που προτείνω είναι επεμβατική και για να είμαι πιο σαφής ολική αρθροπλαστική ισχίου. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν εγγυώνται ελαχιστοποίηση του τραύματος, μικρή έως αχρείαστη νοσηλεία και ταχύτατη αποκατάσταση του ασθενούς.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα στεκόμουν τόσο στο ήπαρ και στα νεφρά ούτε και στις υψηλές τιμές που μου αναφέρατε. Διάφορες μελέτες αμφισβητούν τα αποτελέσματά τους, ιδιαίτερα δε σε προχωρημένα στάδια οστεοαρθρίτιδας.
Μια και δεν τρώτε κρέας άρα η διατροφή σας δεν είναι πλήρης, τότε ίσως χρειάζεται μεν βιταμίνη
C και κολλαγόνο πόσιμο αλλά όχι για την λύση του προβλήματος της οστεοαρθρίτιδας όσο για την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος σας.

Αφού σας ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή, να διευκρινίσω ότι ερωτήσεις οικονομικού χαρακτήρα δεν απαντήθηκαν όχι γιατί αποφεύγω να μπω στην αναφορά του κόστους των επεμβάσεων που με ρωτήσατε αλλά γιατί όλα είναι συνάρτηση μιας αξιολόγησης που γίνεται σε συζήτηση με τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Θα συμφωνήσετε εξάλλου ότι οι ανάγκες του κάθε περιστατικού δεν μπορούν να «κονσερβοποιηθούν» και για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση , δεν υπάρχει ταρίφα κοστολόγησης. Συνυπολογίζονται πάντα η τεχνική που προκρίνεται για την επέμβαση, οι χρόνοι νοσηλείας και ο τύπος των εμφυτευμάτων.

Τέλος, να τονίσω ότι με χαρά θα συνεχίσω να δέχομαι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου τις ερωτήσεις σας και μελλοντικά ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου Q&A.

Με εκτίμηση,
Σακελλαρίου Βασίλειος