Οι υψηλές θερμοκρασίες όπως τις ζήσαμε και πέρυσι το καλοκαίρι και απ’οσο προβλέπουν οι ειδικοί θα τις ζούμε όλο και συχνότερα αλλά και εντονότερα τα επόμενα χρόνια πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα – ανάλογα με την ηλικία και το σωματότυπο του καθενός.
Η θερμοπληξία άλλωστε μπορεί να προκαλέσει -εκτός από καρδιολογικά προβλήματα- και ορθοπεδικά. Συχνά είναι τα φαινόμενα κατά τα οποία ακόμη και άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, έχουν απώλεια αισθήσεων ή απότομη πτώση σακχάρου με αποτέλεσμα να προκαλούνται πτώσεις με συνεπείς βαρύτερους ή ελαφρύτερους τραυματισμούς.
Το καλοκαίρι μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να βγείτε από το γυμναστήριο και να ασκηθείτε στην υπέροχη ύπαιθρο, αλλά ας το πράξουμε με ασφάλεια και ακολουθώντας μερικές γενικές συμβουλές για να νικήσουμε την ζέστη και τα φαινόμενα που προανέφερα:
- Πίνετε άφθονο νερό. Όταν γυμνάζεστε το καλοκαίρι, θα καταναλώνετε περισσότερο νερό από το κανονικό για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματος. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να παίρνετε ένα-δυο μπουκάλια από αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησής σας.
- Εφαρμόστε αντηλιακό ακόμα και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Η χρήση αντηλιακού με προστασία από τον ιδρώτα με SPF τουλάχιστον 30 συνιστάται με επανεφαρμογή πολύ ή δύο ώρες ανάλογα με την ένταση της άσκησής σας και το πόσο ιδρώνετε.
- Προγραμματίστε την προπόνησή σας είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ για να αποφύγετε το πιο ζεστό μέρος της ημέρας που είναι γενικά μεταξύ 11:00 π.μ. και 4:00 μ.μ.
- Να φοράτε κατάλληλα ρούχα. Τα περιοριστικά ρούχα που αγκαλιάζουν το δέρμα ή τα ρούχα από πολυεστέρα δεν είναι καλή επιλογή για γυμναστική το καλοκαίρι. Προτιμήστε φαρδιά ρούχα που είναι κατασκευασμένα από μείγματα βαμβακιού ή ειδικά συνθετικά που απομακρύνουν τον ιδρώτα για να παραμείνετε δροσεροί.
- Εάν το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι η αγαπημένη σας δραστηριότητα, βρείτε ένα μονοπάτι ή ένα πάρκο με άφθονη σκιά για να σας προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η επιλογή μιας βολικής τοποθεσίας που είναι κοντά στο σπίτι σας θα σας διευκολύνει να τηρήσετε το πρόγραμμα άσκησής σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
- Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι καφέ πριν πάτε για τρέξιμο ή άσκηση είναι κακή ιδέα ειδικά το καλοκαίρι καθώς η καφεΐνη είναι διουρητικό και μπορεί να αυξήσει την απώλεια υγρών.
- Αναπλήρωση ηλεκτρολυτών που χάνονται λόγω της εφίδρωσης. Εάν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να υποφέρετε από μυϊκές κράμπες και σοβαρές επιπλοκές στην υγεία σας. Τα αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες μπορεί να είναι χρήσιμα μετά από μια έντονη προπόνηση, αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Προσπαθήστε να επιλέξετε πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως νερό καρύδας ή φυσικούς χυμούς φρούτων.
- Φοράμε πάντοτε κατάλληλα παπούτσια. Το 20% των τραυματισμών που πραγματοποιούνται σε αθλητικές δραστηριότητες (είτε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό χώρο) είναι λόγω ακατάλληλων υποδημάτων (φθαρμένη σόλα, σόλα ακατάλληλη για το δάπεδο ή το έδαφος στο οποίο αθλούμαστε κλπ). Σε μια πτώση που οφείλεται σε μερική -στιγμιαία- αστάθεια ή σε μερική απώλεια αισθήσεων, ένα αθλητικό παπούτσι με ακατάλληλη σόλα ενέχει περισσότερους κινδύνους από όσους μπορούμε να φανταστούμε.