Ρομποτική Χειρουργική – Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;
Η ρομποτική χειρουργική ή η υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική είναι η χρήση εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων που ελέγχονται από εξειδικευμένο χειρουργό για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.

Αυτά τα προηγμένα συστήματα παρέχουν στον χειρουργό υψηλό βαθμό σταθερότητας, ακρίβειας και ελέγχου. Πολλές ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως η αντικατάσταση της άρθρωσης γίνονται πλέον καθημερινά με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας απόλυτα επιτυχώς.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ;

Προ-χειρουργικός προγραμματισμός: Χρησιμοποιώντας εικόνες αξονικής τομογραφίας που τροφοδοτούνται στο ρομποτικό σύστημα, ο χειρουργός μπορεί να σχεδιάσει εκ των προτέρων πού ακριβώς πρόκειται να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα. Ο ρομποτικός βραχίονας μπορεί στη συνέχεια να προγραμματιστεί ώστε να λειτουργεί μόνο σε μια ακριβή καλά οριοθετημένη περιοχή για καλύτερη ασφάλεια των ασθενών.

Βελτιωμένη ορατότητα: Το ρομποτικό σύστημα περιλαμβάνει μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας που παρέχει στον χειρουργό μια μεγεθυμένη τρισδιάστατη προβολή της ανατομίας του ασθενούς κατά την εκτέλεση της επέμβασης.

Καλύτερος έλεγχος: Η ικανότητα φιλτραρίσματος των αχνών φυσιολογικών τρόμων του χεριού του χειρουργού καθιστά τον ρομποτικό βραχίονα πολύ σταθερό. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σφαλμάτων κατά την εκτέλεση πολύπλοκων και λεπτών διαδικασιών.

Μεγαλύτερη επιδεξιότητα: Η μεγαλύτερη ευελιξία του ρομποτικού βραχίονα δίνει στον χειρουργό καλύτερες γωνίες και περισσότερη ελευθερία να εργαστεί μέσω μικρών χειρουργικών τομών ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Περισσότερη ακρίβεια: Η καθοδήγηση με υπολογιστή και η βοήθεια ρομποτικού βραχίονα μπορούν να διευκολύνουν την ακριβή τοποθέτηση εμφυτευμάτων με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Λιγότερες επιπλοκές: Καθώς οι ρομποτικές επεμβάσεις εκτελούνται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως πόνος, μόλυνση και καθυστερημένη επούλωση και η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι αμεσότερη.

Καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα: Με την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, αναπαράγεται η φυσική ανατομία του ασθενούς. Αυτό επιτρέπει στους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μύες γύρω από την άρθρωση να λειτουργούν πιο φυσιολογικά. Οι ασθενείς μπορούν έτσι να αναρρώσουν γρήγορα και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Με διαρκείς προόδους στην τεχνολογία, όπως απτικά (απτική αίσθηση), καλύτερη οπτικοποίηση και ανάπτυξη μικρότερων ρομποτικών βραχιόνων το πεδίο της ρομποτικής χειρουργικής αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω βοηθώντας περισσότερους χειρουργούς να επιτύχουν και να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ακρίβειας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ο κος Σακελλαρίου είναι πρωτοπόρος στην εγχώρια Ρομποτική Ορθοπαιδική Χειρουργική  όντας ο πρώτος που πραγματοποίησε ρομποτικές επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου και γόνατος.