Μυοσκελετικά Προβλήματα και Εγκυμοσύνη

Μυοσκελετικά Προβλήματα και Εγκυμοσύνη

Μυοσκελετικά Προβλήματα και Εγκυμοσύνη: Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος

Τα μυοσκελετικά προβλήματα στην εγκυμοσύνη οφείλονται στις πολυάριθμες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας. Η παρακολούθηση από ειδικό ορθοπαιδικό, σε συνεργασία πάντα με γυναικολόγο, μπορεί να γλιτώσει την έγκυο γυναίκα από αχρείαστο πόνο και δυσφορία και να διασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή μυοσκελετική υγεία τόσο κατά την κύηση όσο και μετά από αυτήν.

Η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατακράτηση υγρών, το τέντωμα των μυών και η χαλάρωση των αρθρώσεων λόγω ορμονικών αλλαγών αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα. Τα πιο συχνά εξ αυτών είναι:

Οσφυαλγία

Το ποσοστό των εγκύων που εμφανίζουν κάποιας βαρύτητας οσφυαλγία κατά την κύηση φτάνει το 50%-80%. Περισσότερο, πλήττει τις γυναίκες που παίρνουν πάνω από 10 κιλά . Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η οσφυαλγία συνήθως εμφανίζεται μεταξύ του 5ου και 7ου μηνός κυήσεως, το οποίο κυρίως αποδίδεται στην μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος με αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης. Μερικές συμβουλές πρόληψης του συμπτώματος είναι οι εξής:
• Διατήρηση του σωματικού βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα
• Προσοχή στη στάση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες
• Διακοπή του καπνίσματος
• Ενημέρωση του μαιευτήρα ή του ορθοπαιδικού για τυχόν προβλήματα οσφυαλγίας ή πιθανές παθήσεις των κάτω άκρων πριν την εγκυμοσύνη
• Διατήρηση του σώματος σε καλή φυσική κατάσταση
• Αποφυγή των κινήσεων κάμψης της μέσης

Παρόλο το μεγάλο ποσοστό, μόλις το 25% των εγκύων λαμβάνει επαρκή φροντίδα για το πρόβλημα της οσφυαλγίας. Δυστυχώς, ο οσφυϊκός πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξακολουθεί να θεωρείται φυσιολογικός. Αυτό είναι μια εσφαλμένη πεποίθηση που έχει ως αποτέλεσμα τη μη θεραπεία αυτού του πόνου. Ωστόσο, νέες μελέτες αναφέρουν πως όταν αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα της μέσης, ο πόνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Έτσι θα βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής της μέλλουσας μητέρας.

Στην οσφυαλγία, ο πόνος εστιάζεται στο κέντρο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Κάποιες φορές όμως μπορεί να κατέβει στο πόδι και το πέλμα.  Ο πόνος μπορεί να αρχίσει πριν τις 12 εβδομάδες και να συνεχίσει και για 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Η θεραπεία της οσφυαλγίας προϋποθέτει λεπτομερή κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό. Στη συνέχεια συστήνονται ειδικές ασκήσεις σώματος, φυσικοθεραπεία και ενδεχομένως ήπια φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά κι αντιφλεγμονώδη) σε αυστηρές δόσεις.

Πόνοι σε γόνατα – ισχία

Η μεγαλύτερη χαλαρότητα τη άρθρωσης λόγω των ορμονικών αλλαγών σε συνάρτηση με το αυξημένο βάρος, τη διόγκωση και την κατακράτηση νερού έχουν ως συνέπεια πόνους στα γόνατα. Οι πόνοι αυτοί αντιμετωπίζονται με παγοθεραπεία, συγκεκριμένες ασκήσεις και ειδικά «πέλματα» στα υποδήματα.

Στους ίδιους μηχανισμούς οφείλεται και ο πόνος στο ισχίο, ο οποίος γίνεται πιο εμφανής καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά στο δεύτερο τρίμηνο. Οι ασκήσεις προσαγωγής και απαγωγής του ισχίου μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση και ενίσχυση των ισχίων, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο.

Γλουτοί και πλευρικός πόνος στα πόδια

Οι πόνοι αυτοί συχνά προκαλούνται από πρήξιμο δίσκου και πίεση στο ισχιακό νεύρο. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μετατόπισης της πυέλου και αλλαγής στη μηχανική του περπατήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν σφίξιμο στη λαγονοκνημιαία ταινία. Η τελευταία εκτείνεται από το ισχίο στο γόνατο κατά μήκος των πλευρικών επιφανειών του ποδιού, με αποτέλεσμα τον πόνο στην ίδια ακριβώς θέση με το ισχιακό νεύρο. Η απελευθέρωση αυτής της σύσφιγξης από ειδικό με εμπειρία στα μυοσκελετικά προβλήματα, και συγκεκριμένες μαλάξεις, μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Τα μυοσκελετικά προβλήματα και οι ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να ενέχουν δυσκολίες. Με σωστή γνώση, όμως, της αιτιολογίας και κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές υπό την καθοδήγηση και παρακολούθηση ενός εξειδικευμένου κι έμπειρου ορθοπαιδικού, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους και να αποφύγουν αχρείαστο πόνο και ταλαιπωρία.