Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου: Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι

Ο ζωτικός ρόλος των αρθρώσεων του ισχίου συχνά παραμένει αφανής μέχρι τη στιγμή που θα νιώσουμε κάποιο πόνο. Αυτός ο πόνος και η δυσκαμψία που τον ακολουθεί μπορούν πολύ γρήγορα να καταστούν αφόρητοι και να μας εμποδίζουν να κάνουμε πράγματα που απολαμβάνουμε.

Ακόμη και μια εργασία τόσο απλή όσο το να βάλουμε κάλτσες και παπούτσια μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτική δυσφορία όταν εμπλέκεται σοβαρά τραυματισμένο ή αρθριτικό ισχίο.

Όμοια, το να ανεβαίνουμε σκάλες, ο μακρύς περίπατος, και ακόμη και η… ανάπαυση μπορεί να καταστεί σχεδόν αδύνατη καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση, και όταν φτάνουμε σε αυτό το σημείο, η αντικατάσταση του ισχίου (ολική αρθροπλαστική) με μια νέα, τεχνητή άρθρωση αποτελεί τη μοναδική επιλογή για να ανακουφιστούμε και να ανακτήσουμε μια φυσιολογική ζωή.

Το πεδίο της Ορθοπαιδικής ερευνά συνεχώς νέες τεχνικές για να καταστήσει τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθρώσεων λιγότερο επώδυνη και να ελαχιστοποιήσει το χρόνο αποκατάστασης των ασθενών.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναπτυχθεί διάφορες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου δεν εξαντλείται σε μια μικρότερη τομή. Οι σύγχρονες τεχνικές εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο οι χειρουργοί αποκτούν πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου.

Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η διαταραχή των μυών και των τενόντων, καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση λιγότερο τραυματική για τους ασθενείς, μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης των ασθενών.

 

Ποιες είναι οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι οι εξής:​

 • Ολική αρθροπλαστική τύπου AMIS και ASI
 • Ολική Αρθροπλαστική τύπου SuperPath
 • Ρομποτική Αρθροπλαστική τύπου ΜΑΚΟ

 

 

Τι είναι η Ολική αρθροπλαστική AMIS και ASI;

Οι AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) και ASI (Anterior Supine Intramuscular) αποτελούν δυο εξαιρετικά επιτυχημένες κι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

 • Η AMIS χαρακτηρίζεται από μια χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει πρόσθια προσπέλαση, με μικρή τομή στο δέρμα, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να περνά ανάμεσα από τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση κι όχι μέσα από αυτούς, χωρίς να τραυματίζει μύες, τένοντες, αγγεία και νεύρα. Ανάλογα με τη γενική σας κατάσταση και μόνο με την έγκριση του χειρουργού σας, μπορείτε να οδηγήσετε σε 8-10 ημέρες μετά από επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής AMIS.
 • Η τεχνική ASI επίσης χρησιμοποιεί μια τομή στο μπροστινό μέρος του ισχίου αντί για την πλευρά ή το πίσω μέρος. Με αυτόν τον τρόπο οι χειρουργοί προσεγγίζουν άμεσα το ισχίο περνώντας μεταξύ των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις απαιτούν κοπή των μυών και / ή τένοντες που περιβάλλουν το ισχίο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, να βιώσουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητες πιο γρήγορα.

 

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική SuperPath;

Η SuperPATH (Supercapsular Percutaneously Assisted Total Hip), είναι μια ειδική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής που έχει ως πλεονέκτημα ότι το ισχίο δεν εξαρθρώνεται σε κανένα στάδιο της επέμβασης και ο αρθρικός θύλακος του ισχίου παραμένει ούτε τέμνεται ούτε αφαιρείται. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 και έχει αποδειχθεί γρήγορα ως μια ασφαλής και εξαιρετικά επωφελής εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών τεχνικών. Η δυνατότητα εκτέλεσης της επέμβασης χωρίς την ανάγκη εκτοπισμού της άρθρωσης του ισχίου, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές όπου το πόδι πρέπει να περιστραφεί για να μετατοπιστεί το ισχίο και να εκτελεστεί το χειρουργείο, συμβάλλει στη μέγιστη δυνατή σταθερότητα της άρθρωσης.

 

 

Τι είναι η Ρομποτική Αρθροπλαστική ΜΑΚΟ;

Η χρήση χειρουργικού ρομπότ στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου συνοδεύεται από ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η προσαρμογή της επέμβασης στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Αυτό επιτυγχάνεται σε βέλτιστο βαθμό με το σύστημα ΜΑΚΟ:

 

 • Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, γίνεται αξονική τομογραφία της άρθρωσης του ισχίου για τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου 3D της μοναδικής ανατομίας για κάθε ασθενή. Το τρισδιάστατο μοντέλο βοηθά τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό σας να δει λεπτομέρειες που συνήθως δεν μπορεί να δει μόνο σε μια ακτινογραφία. Αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες βοηθούν τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να καθορίσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τις διαστάσεις και τη θέση του προς τοποθέτηση εμφυτεύματος.
 • Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, το ρομποτικό σύστημα MAKO παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Αυτό του επιτρέπει να αξιολογεί συνεχώς την κίνηση και την ένταση της νέας άρθρωσης και να προσαρμόζει το χειρουργικό σχέδιο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
 • Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός καθοδηγεί το ρομποτικό βραχίονα του MAKO για να αφαιρέσει το αρθριτικό οστό και τον χόνδρο από το ισχίο. Καθώς ο χειρουργός ετοιμάζεται να τοποθετήσει το εμφύτευμα στην τελική του θέση, ο ρομποτικός βραχίονας καθοδηγεί το εμφύτευμα στην επιθυμητή γωνία που ορίζεται στο χειρουργικό σχέδιο. Αυτό συμβάλλει στη διασφάλιση της τοποθέτησης και ευθυγράμμισης του εμφυτεύματος σύμφωνα με το σχέδιο.

 

Πότε ενδείκνυται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του ισχίου είναι συνήθως απαραίτητη όταν η άρθρωση έχει φθαρεί ή καταστραφεί, με συνέπεια ο/η ασθενής να βιώνει μείωση της κινητικότητας και πόνο ακόμα και σε θέσεις ξεκούρασης.

Ο πιο κοινός λόγος για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Συχνά περιγράφεται ως αποτέλεσμα φθοράς στις αρθρώσεις, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους.

Άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις αρθρώσεις του ισχίου περιλαμβάνουν τις εξής:

 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • κάταγμα ισχίου
 • σηπτική αρθρίτιδα
 • διαταραχές που προκαλούν ασυνήθιστη ανάπτυξη των οστών (δυσπλασίες των οστών)

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί σημαντική χειρουργική επέμβαση, οπότε συνήθως συνιστάται μόνο εάν άλλες θεραπείες, όπως φυσιοθεραπεία ή ενέσεις στεροειδών, δεν έχουν συμβάλει στη μείωση του πόνου ή στη βελτίωση της κινητικότητας.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ενδείκνυται στις περιπτώσεις που:

 • έχετε σοβαρό πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ισχίου και η κινητικότητά σας μειώνεται
 • ο πόνος στο ισχίο σας είναι τόσο σοβαρός που παρεμποδίζει την ποιότητα ζωής και τον ύπνο σας
 • καθημερινές εργασίες, όπως ψώνια ή έξοδος από το μπάνιο, είναι δύσκολες ή αδύνατες
 • αισθάνεστε κατάθλιψη λόγω του πόνου και της έλλειψης κινητικότητας
 • δεν μπορείτε να εργαστείτε ή να έχετε κοινωνική ζωή

Σημαντική παράμετρος, επίσης, είναι γενική κατάσταση υγείας των ασθενών, θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και μια σημαντική επέμβαση και την αποκατάσταση που έπεται αυτής.