Βλαστοκύτταρα και PRP : Η φυσική θεραπεία για τις παθήσεις συνδέσμων και τενόντων

Βλαστοκύτταρα και PRP: Η φυσική θεραπεία για τις παθήσεις συνδέσμων και τενόντων

Η αξιοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών επούλωσης του ίδιου του οργανισμού για τη φυσική αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη, με εφαρμογές της λεγόμενης Αναγεννητικής Ιατρικής, αποτελεί το νέο, μεγάλο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση των παθήσεων των συνδέσμων και τενόντων. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα και PRP αποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόπο για την αποκατάσταση παθήσεων συνδέσμων και τενόντων.

Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα και PRP

Δυο από τις πιο δημοφιλείς κι αποτελεσματικές εφαρμογές, είναι η χορήγηση βλαστοκυττάρων  και πλάσματος εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια (PRP).

PRP

Το PRP είναι ένα μείγμα συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων και ορού. Όταν τραυματίζεται μια περιοχή, αυτά τα αιμοπετάλια εισέρχονται στο τραύμα κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας που συνήθως προκύπτει. Εκεί, δημιουργούν ένα θρόμβο αίματος για να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην επούλωση του τραύματος.

Το PRP δημιουργείται λαμβάνοντας αίμα από τον ασθενή και τοποθετώντας το σε μια ειδική φυγόκεντρο. Εκεί επιτυγχάνεται υψηλή συμπύκνωση αιμοπεταλίων (συνήθως 3 – 5 φορές η κανονική τους συγκέντρωση). Στη συνέχεια, αυτό το «πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα» εγχέεται με βελόνα στην περιοχή που ο ασθενής έχει το πρόβλημα.

Μετά την έγχυσή τους, τα αιμοπετάλια ξεκινούν να εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες και να προσελκύουν βλαστοκύτταρα για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Σε μια μεταφορά κηπουρικής, το PRP θα αποτελούσε το επιπλέον νερό και λίπασμα που θα χρειαζόταν ένα «τραυματισμένο» φυτό για να ανακάμψει.

Η θεραπεία με τη χρήση PRP ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη, σε ιατρείο ή νοσοκομείο, και διαρκεί μόλις 20 λεπτά. Είναι εξαιρετικά απλή και θυμίζει μια συνηθισμένη αιμοληψία. Μετά τη θεραπεία με PRP συστήνεται ανάπαυση για 1 – 2 ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια θεραπεία αποδεικνύεται αρκετή. Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις που μπορεί να απαιτήσουν δεύτερη ή και τρίτη χορήγηση PRP.

Βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι αιμοποιητικά κύτταρα από τα οποία δημιουργούνται όλοι οι ιστοί του σώματος. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων και με αυτή τους την ιδιότητα διορθώνουν τις βλάβες των τενόντων και συνδέσμων. Στην ίδια κηπουρική μεταφορά, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα ισοδυναμεί με το φύτεμα νέων σπόρων και την πρόσληψη κηπουρού!

Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων εφαρμόζεται μια φορά σε μια επίσκεψη. Διαρκεί μόλις 20-40 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Σε πρώτο στάδιο, πραγματοποιείται η λήψη των βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών του ασθενή. Στη συνέχεια, το δείγμα συμπυκνώνεται άμεσα μέσω μιας ειδικής επεξεργασίας και τα βλαστοκύτταρα εισάγονται με ένεση στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα.

Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι μετά την επέμβαση και αναπαύεται για 1 – 2 ημέρες.

Αν η λήψη των βλαστοκυττάρων γίνει από το υποδόριο λίπος, η θεραπεία ολοκληρώνεται σε δυο επισκέψεις.

Η χορήγηση Βλαστοκυττάρων και PRP αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο παθήσεων σε τένοντες και συνδέσμους με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η επιλογή τους όμως ως θεραπευτικές προσεγγίσεις πρέπει να γίνεται με αυστηρά κλινικά κριτήρια και να συνοδεύεται από άριστη γνώση των τεχνικών εφαρμογής τους.