8 Μύθοι για την Οστεοπόρωση

8 Μύθοι για την Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση: Αλήθειες και Μύθοι

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που καθιστά τα οστά αδύναμα, εύθραυστα κι ευπαθή σε κατάγματα. Είναι ύπουλη, καθώς συνήθως εντοπίζεται όταν η οστική πυκνότητα είναι αρκετά χαμηλή και έχει ήδη προκληθεί το πρώτο κάταγμα. Γι’ αυτό και αναφέρεται συχνά ως «σιωπηλή ασθένεια». Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την οστεοπόρωση που υπονομεύουν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Ιδού μερικές από αυτές:

  1. Η οστεοπόρωση είναι φυσική συνέπεια της γήρανσης.

    Αν και αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσής της όσο περνούν τα χρόνια, η οστεοπόρωση δεν είναι αναπόφευκτη. Η τακτική άσκηση και η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι παράγοντες αποτροπής της οστεοπόρωσης.

  2. Η λήψη συμπληρωμάτων είναι εξίσου καλή με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο.

    Οι ειδικοί συστήνουν πρώτα την πρόσληψη ασβεστίου από τροφές. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το τυρί, το γιαούρτι, οι σαρδέλες και τα’ αυγά. Ωστόσο, αν δεν προσλαμβάνετε όσο ασβέστιο χρειάζεστε, τότε θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα ασβεστίου, ιδανικά μαζί με τη βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόση ποσότητα ασβεστίου λαμβάνετε στη διατροφή σας και θα σας συστήσει το ανάλογο συμπλήρωμα.

  3. Η οστεοπόρωση αφορά μόνο γυναίκες.

    Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που εκδηλώνουν οστεοπόρωση, αλλά και οι άνδρες. Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, το 20% των λευκών ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί ένα οστικό κάταγμα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  4. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μέχρι να μεγαλώσετε αρκετά.

    Η ηλικία των 20 δεν είναι μια εποχή που μια νεαρή γυναίκα σκέφτεται τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού κατάγματος, ωστόσο ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να χτίσετε οστική πυκνότητα και να αναπτύξετε τα καλύτερα δυνατά οστά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ασκούμενοι τακτικά και υιοθετώντας από νωρίς καλές διατροφικές συνήθειες, μπορεί να προλάβετε την εκδήλωση οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

  5. Δεν κινδυνεύετε αν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα και ασκείστε.

    Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της οστικής απώλειας. Ωστόσο, η κληρονομικότητα εξακολουθεί να παίζει ρόλο. Ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά πιο ευάλωτοι στην οστεοπόρωση από άλλους.

  6. Τα κατάγματα προκαλούνται μόνο έπειτα από πτώση.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται κατάγματα οστών έπειτα από πτώση. Ενίοτε, όμως, τα αδύναμα οστά απλά… σπάνε. Άτομα με οστεοπόρωση, μπορεί να υποστούν κάταγμα αν πιέσουν το πόδι τους ή απλά από το περπάτημα.

  7. Μπορείτε να καταλάβετε πότε τα οστά εξασθενούν.

    Δυστυχώς, η οστεοπόρωση δεν γίνεται αντιληπτή μέχρι να προκληθεί κάποιο κάταγμα. Οι ασθενείς δεν αισθάνονται ότι τα οστά τους εξασθενούν, ούτε υποφέρουν από συγκεκριμένες δυσμενείς επιπτώσεις στον τρόπο ζωής. Ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί έγκαιρα, είναι μέσα από προληπτικές εξετάσεις.

  8. Εάν έχετε οστεοπόρωση, είναι πολύ αργά για να προστατέψετε τα οστά σας.

    Η άρση βαρών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων ενισχύοντας τα οστά και βελτιώνοντας την ισορροπία. Επίσης, η περαιτέρω οστική απώλεια επιβραδύνεται με φάρμακα, όπως διφωσφονικά και καλσιτονίνη. Η ορμονική θεραπεία μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας οστικής μάζας και να ευνοήσει την ανοικοδόμηση των οστών.