Αρθροπλαστική γόνατος με προθέσεις… κομμένες & ραμμένες στο γόνατό σας

Ολική αρθροπλαστική γόνατος – Τι πρέπει να προσέξετε;

Η άρθρωση του γόνατος υφίσταται τεράστια επιβάρυνση, η οποία με τα χρόνια συσσωρεύεται και οδηγεί σε σημαντική φθορά: ο χόνδρος φθείρεται εκθέτοντας τα οστά, τα οποία τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας ενίοτε εξουθενωτικό πόνο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η οριστική λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας είναι χειρουργική κι αφορά στην αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με νέα, τεχνητή, σε μια επέμβαση που ονομάζεται αρθροπλαστική γόνατος.

Η αρθροπλαστική μπορεί να είναι ολική (που αφορά στο σύνολο της άρθρωσης) ή μερική, σε περίπτωση που η ζημιά είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει τη διατήρηση μέρους της άρθρωσης και ο χειρουργός αντιμετωπίζει μόνο τα πληγέντα διαμερίσματα του γόνατος.

Ως επέμβαση η αρθροπλαστική έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο ως προς τις χειρουργικές τεχνικές όσο και ως προς τις προθέσεις που χρησιμοποιούνται, με στόχο τη βέλτιστη δυνατή αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης μετά το χειρουργείο.

Προθέσεις προσαρμοσμένες στον ασθενή

Η πλέον σύγχρονη προσέγγιση στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής περιλαμβάνει τη χρήση προθέσεων Conformis, οι οποίες κατασκευάζονται ειδικά για να ταιριάζουν στο γόνατο του κάθε ασθενή.

Σε αντίθεση με τις τυπικές χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος (όπου ο χειρουργός επιλέγει μια πρόθεση από περιορισμένο εύρος μεγεθών), χρησιμοποιούνται από αξονική τομογραφία στο γόνατο του ασθενούς για να κατασκευαστεί μια πρόθεση κομμένη και ραμμένη στις διαστάσεις και προδιαγραφές του ασθενή.

Από ποιο υλικό είναι φτιαγμένη η πρόθεση Conformis;

Οι προθέσεις κατασκευάζονται από κοβάλτιο, χρώμιο και μολυβδαίνιο, πρότυπα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε ορθοπεδικά εμφυτεύματα.

Πόσο κοστίζουν; Είναι οι προθέσεις Conformis πιο ακριβές επειδή είναι εξατομικευμένες;

Οι προθέσεις Conformis καλύπτονται ασφαλιστικά με τους ίδιους κωδικούς αποζημίωσης που έχουν όλα τα εμφυτεύματα γόνατος.

Γιατί πρέπει να κάνω αξονική τομογραφία;

Η αξονική τομογραφία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας μιας εξατομικευμένης πρόθεσης γόνατος.

Η διαδικασία σχεδιασμού της πρόθεσης ξεκινά χρησιμοποιώντας δεδομένα αξονικής τομογραφίας, για να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του εκάστου γόνατος, έτσι ώστε να ταιριάζει και τα όργανα σας να μπορούν να σχεδιαστούν ώστε να ταιριάζουν ακριβώς στην ανατομία του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για το σχεδιασμό των προθέσεών μου;

Από τη στιγμή δίνεται η παραγγελία και τα δεδομένα από την αξονική τομογραφία του ασθενή, χρειάζονται 6 εβδομάδες για την ανάπτυξη της πρόθεσης. Μόλις ολοκληρωθεί η πρόθεση, αποστέλλεται στο νοσοκομείο πριν από την ημερομηνία επέμβασης.

Πόσο διαρκεί η χειρουργική επέμβαση;

Η αρθροπλαστική γόνατος έχει καταστεί μια πολύ κοινή διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει 60-90 λεπτά. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας σχετικά με τις προσδοκίες του για τη χειρουργική επέμβαση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει το άνοιγμα μιας μικρής τομής στο γόνατο που βοηθά τον χειρουργό να αποκτήσει πρόσβαση στο διαμέρισμα του γόνατος που έχει το πρόβλημα.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός τοποθετεί τις εξατομικευμένες προθέσεις στο μηριαίο οστό και στην κνήμη. Στη συνέχεια, οι προσαρμοσμένες προθέσεις στερεώνονται στα οστά του ασθενή και η τομή κλείνει.

Τι ακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος;

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η έμφαση δίνεται στη ανάρρωση και την αποκατάσταση. Η διεξαγωγή εύρους ασκήσεων κίνησης κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποφευχθεί ο περιορισμός νέας ευελιξίας νέας άρθρωσης από ουλώδη ιστό.

Πόσο σύντομα θα μπορέσω να περπατήσω;

Συνήθως, ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Πιθανόν να χρειαστεί στήριγμα στο γόνατο ή / και βοηθήματα όπως πατερίτσες ή περιπατητής.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά;

Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από τις απαιτήσεις της εργασίας και την πορεία ανάρρωσης. Συνήθως, οι ασθενείς επιστρέφουν σε εργασία γραφείου σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Εργασίες μεγαλύτερης καταπόνησης μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης.

Θα πρέπει να πάρω φάρμακα μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Ο χειρουργός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση και την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Θα πρέπει να κάνω φυσικοθεραπεία;

Ο χειρουργός καθορίζει πόση φυσικοθεραπεία είναι κατάλληλη για κάθε ασθενή. Σε πολλές περιπτώσεις, συστήνεται φυσικοθεραπεία για την αποφυγή της συσσώρευσης ουλώδους ιστού, για την αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης στην άρθρωση, για την αύξηση της αντοχής των αρθρώσεων και των γύρω μυών, για την ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος και για την καλή κυκλοφορία του αίματος.