Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος: Συχνές Απορίες και Απαντήσεις

Αρθροπλαστική Ισχίου / Γόνατος: Συχνές Απορίες και Απαντήσεις

Η αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος έφερε την επανάσταση στην ορθοπαιδική προσφέροντας ποιότητα ζωής και ανακούφιση από τον πόνο σε χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι προηγουμένως ήταν καταδικασμένοι να ζουν με αναπηρία.

Το ενδιαφέρον για τις επεμβάσεις αυτές είναι μεγάλο και μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις, είναι οι εξής:

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος;

Είναι μια επέμβαση αντικατάστασης ενός ισχίου ή γόνατος που επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει σε ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Η αρθροπλαστική συνιστάται πάντα για πόνο στο ισχίο ή στο γόνατο;

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, η χρήση περιπατητών, η άσκηση και οι αλλαγές στη διατροφή επιδρούν θετικά, όμως, ως επιλογές, αυτές παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Η αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση για την ανακούφιση από τον πόνο και την επιστροφή σε έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Πότε συστήνεται ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται συνήθως για την ανακούφιση σοβαρών αρθριτικών καταστάσεων και καταγμάτων ισχίου. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 55 ετών, ωστόσο ενίοτε η επέμβαση γίνεται και σε νεότερους. Γενικά, οι υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική ισχίου έχουν:

  • Σοβαρό πόνο που εμποδίζει την εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες και δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή βοηθήματα
  • Σημαντική ακαμψία του ισχίου
  • Προχωρημένη αρθρίτιδα

Τι κινδύνους εγκυμονεί η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια μεγάλη επέμβαση και υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι που πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό σας. Αν και το ποσοστό επιτυχίας της διαδικασίας είναι υψηλό, ειδικά στα χέρια έμπειρου κι εξειδικευμένου χειρουργού, οι συνήθεις κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  • Θρόμβους αίματος στο πόδι και τη λεκάνη
  • Λοίμωξη στο ισχίο
  • Εξάρθρωση του ισχίου

Πόσο χρόνο απαιτεί η αποκατάσταση μετά από αρθροπλαστική ισχίου;

Μερικοί ασθενείς αναρρώνουν νωρίτερα από άλλους, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και την αντίδραση στην αποκατάσταση.

Ο μέσος χρόνος για πλήρη ανάρρωση είναι περίπου δύο έως τρεις μήνες και ποικίλλει ανάλογα με τον ασθενή. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά όσο ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο και συνεχίζεται είτε στο σπίτι είτε σε κάποια μονάδα αποκατάστασης.

Πόσο επιτυχής είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Στατιστικά, το ποσοστό επιτυχίας είναι υψηλό, με περισσότερο από το 95% των ασθενών να βιώνουν ανακούφιση από τον πόνο του ισχίου. Το ποσοστό επιτυχίας των αρθροπλαστικών ισχίου 10 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι 90-95% και μετά από 20 χρόνια, 80-85%.

Τι δραστηριότητες μπορώ να κάνω μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Συνήθως, συστήνεται η αποφυγή δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο, αεροβική άσκηση και οποιαδήποτε αθλήματα που επιβαρύνουν το ισχίο. Περπάτημα, κολύμβηση και ποδηλασία είναι πιο αποδεκτές δραστηριότητες μετά από την αρθροπλαστική ισχίου.

Η αρθροπλαστική μου δεν πήγε καλά. Τι μπορώ να κάνω;

Μια ολική αρθροπλαστική ισχίου που δεν έχει πάει καλά δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει η λύση της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής, δηλαδή μιας διορθωτικής επέμβασης που επιτυγχάνει να ανακουφίσει από τον πόνο και να αποκαταστήσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος;

Είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος μέσω μιας λιγότερο επεμβατικής επέμβασης που ελαχιστοποιεί την επίπτωση στους τένοντες γύρω από το γόνατο και πραγματοποιείται μέσω μιας μικρότερης τομής.

Τι είναι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford;

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford ξεχωρίζει για την αντικατάσταση μόνο του φθαρμένου τμήματος ενός γόνατος με τεχνητά υλικά, προκειμένου να διασώζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της φυσικής άρθρωσης.

Ποιος είναι υποψήφιος για ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος λειτουργεί καλύτερα για ασθενείς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, με σοβαρή αρθρίτιδα σε όλο το γόνατο. Όταν ο πόνος στο γόνατο από αρθρίτιδα περιορίζει σοβαρά την ικανότητα βάδισης, εργασίας ή εκτέλεσης ακόμα και των πιο απλών καθηκόντων, τότε συστήνεται η αρθροπλαστική γόνατος.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυϊκή αδυναμία μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα του γόνατος ως άρθρωση, αλλά οι μύες παραμένουν αδύναμοι και μπορούν να ενδυναμωθούν με άσκηση. Μετά την αρθροπλαστική, οι ασθενείς κάνουν φυσικοθεραπεία για να ανακτήσουν το εύρος της κίνησης και να ενισχύσουν τους μύες.

Πόσο επώδυνη είναι η αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος;

Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη διαχείριση πόνου επιτρέπει στη χειρουργική ομάδα να διατηρεί τους ασθενείς πολύ άνετα μετά από επέμβαση αρθροπλαστικής. Ενώ υπάρχει πόνος που συνδέεται με την επέμβαση, μπορεί να ελεγχθεί και είναι μόνο προσωρινός.