Οι κατάλληλες Θέσεις Ύπνου μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου ή Γόνατος

Οι κατάλληλες θέσεις ύπνου μετά από αρθροπλαστική Ισχίου ή Γόνατος

Η αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος για αντικατάσταση του ισχίου ή του γόνατος αντίστοιχα, είναι μια πολύπλοκη επέμβαση. Η διαδικασία επούλωσης μπορεί να πάρει χρόνο. Γι’ αυτό η μετεγχειρητική αποκατάσταση απαιτεί υπομονή και πειθαρχία από πλευράς του ασθενούς μέχρι να φτάσει στο σημείο η νέα του άρθρωση να είναι πλήρως λειτουργική.

Θέσεις Ύπνου μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου ή Γόνατος

Κατά την επούλωση, ο ύπνος παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς χαλαρώνει τον ασθενή και ευνοεί την ταχεία αποκατάσταση της χειρουργημένης άρθρωσης. Μόνο, όμως, όταν γίνεται σωστά. Μετά την αντικατάσταση ισχίου ή  γόνατος υπάρχουν κάποιες θέσεις ύπνου που δεν είναι ασφαλείς. Ειδικότερα:

Μετά την Αρθροπλαστική Ισχίου

Ως γενικός κανόνας μετά από αρθροπλαστική ισχίου, το να κοιμάστε ανάσκελα συνιστά την ιδανική θέση ύπνου. Θυμηθείτε να μην γυρίσετε τα πόδια σας προς τα μέσα προς τη χειρουργημένη σας πλευρά και προσπαθήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας να βλέπουν πάντα προς τα πάνω.

Η πλάγια θέση ύπνου είναι, επίσης, ασφαλής αν κοιμάστε στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που έχετε χειρουργηθεί. Θα πρέπει να έχετε πάντα 2 μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια σας για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Επίσης, καλό είναι να μην σταυρώνετε ποτέ τα πόδια σας.

Ο ύπνος από την πλευρά που έχει γίνει η αντικατάσταση ισχίου συνήθως δεν επιτρέπεται πριν την 6η εβδομάδα μετά το χειρουργείο και ποτέ χωρίς προηγουμένως να έχει δώσει το «πράσινο φως» ο χειρουργός σας.

Σε αντίθεση, ο ύπνος μπρούμυτα δε συνιστάται ποτέ μετά από χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την πορεία της αποκατάστασής σας, συζητήστε με το γιατρό σας μετά την πάροδο 6 εβδομάδων εάν νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε νέες θέσεις ύπνου.

Μετά την Αρθροπλαστική Γόνατος

Οι ασφαλείς θέσεις ύπνου μετά από αρθροπλαστική γόνατος είναι παρόμοιες με αυτές έπειτα από αρθροπλαστική ισχίου.

Η ασφαλέστερη θέση για ύπνο είναι ανάσκελα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το χειρουργημένο σας πόδι ανυψωμένο ενώ κοιμάστε, αλλά να μην βάζετε μαξιλάρια ακριβώς κάτω από το γόνατό σας (αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία).

Η πλάγια θέση ύπνου είναι ασφαλής, εφόσον κοιμάστε στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που έχετε χειρουργηθεί. Δηλαδή το χειρουργημένο γόνατο πρέπει να βλέπει προς το ταβάνι. Κρατήστε δυο μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια σας για 6 ή περισσότερες εβδομάδες χωρίς να σταυρώνεται να πόδια σας. Μην κοιμάστε από τη χειρουργημένη πλευρά πριν δώσει τη συναίνεσή του ο γιατρός σας.

Ο ύπνος μπρούμυτα απαγορεύεται τις πρώτες εβδομάδες. Συζητήστε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας έπειτα από την πάροδο 6 ή περισσοτέρων εβδομάδων εάν νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε ορισμένες νέες θέσεις ύπνου.