Οριστική Ανακούφιση Από τη Δυσπλασία του Ισχίου

Δυσπλασία Ισχίου

Οι νέες, σύγχρονες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής ισχίου προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο και μια φυσιολογική ζωή σε όσους πάσχουν από δυσπλασία του ισχίου.
Η δυσπλασία του ισχίου αποτελεί μια από μια «κατασκευαστική»… ιδιοτροπία της φύσης σε σχέση με την «κοτύλη», δηλαδή την «κούπα» που φιλοξενεί την κεφαλή του ισχίου. Στις περιπτώσεις δυσπλασίας, η κεφαλή του ισχίου δεν θυλακώνει σωστά μέσα στην κοτύλη, ώστε να εξέχει σαν να έχει εξαρθρωθεί.

Η κατασκευαστική αυτή ανωμαλία προοδευτικά και με την πάροδο των χρόνων δημιουργεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις, προκαλώντας πόνο στη βάση του μηρού.

Η διάγνωση της δυσπλασίας γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο, ωστόσο, επειδή ορισμένες δυσπλασίες ελαφρές, διαφεύγουν του ελέγχου και αποκαλύπτονται σε μεγαλύτερες ηλικίες όταν και δημιουργούν έντονο ενόχλημα.

Θα πρέπει σημειωθεί ότι η δυσπλασία του ισχίου εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Συνήθως εκδηλώνεται σε μικρότερες ηλικίες, δηλαδή πριν το 40ο έτος.

Πώς αντιμετωπίζεται η Δυσπλασία του Ισχίου

Αν η δυσπλασία του ισχίου παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, βαθμιαία οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα και αντιμετωπίζεται χειρουργικά, με επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής.

Η περιορισμένη επεμβατικότητα και απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών και η άμεση δυνατότητα κινητοποίησης του ασθενή που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Ειδικότερα, νέα ατραυματική μέθοδος Micro-Hip αποτελεί μια ιδιαίτερα επιτυχημένη κι ελάχιστα επεμβατικη τεχνική αρθροπλαστικής του ισχίου.

Συγκεκριμένα είναι ατραυματική, λόγω της μικρής τομής στο δέρμα. Επίσης, κύριος λόγος είναι πως δεν απαιτείται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης.

Πλεονεκτήματα της Τεχνικής Micro-Hip

Η τεχνική Micro-Hip έχει ως αποτέλεσμα:

  • ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο,
  • περιορισμένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου,
  • συντόμευση του συνολικού χρόνου νοσηλείας,
  • μείωση του κινδύνου εξαρθρήματος, με συνέπεια να μην υπάρχει ανάγκη περιορισμών στις κινήσεις και ειδικών προφυλάξεων,
  • ομαλό τρόπο βάδισης χωρίς χωλότητα λόγω της διατήρησης ανέπαφων και λειτουργικών μυών,
  • ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου Micro-Hip προσεγγίζουν σχεδόν απόλυτα τη μηχανική της φυσιολογικής άρθρωσης, ενώ έχουν διάρκεια ζωής πέραν των 20 ετών. Η τελική επιτυχία, ωστόσο, συνδέεται άμεσα όχι μόνο με την καταπόνηση στην οποία θα υποβάλει τις αρθρώσεις του ο ασθενής στη συνέχεια της ζωής του, αλλά και με την ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης αυτής καθεαυτής.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στις πλέον πρωτοποριακές ορθοπαιδικές τεχνικές και ιδιαίτερα στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.