Ερωταπαντήσεις για την μετεγχειρητική διαχείριση της αρθροπλαστικής γόνατος

Ε: Πόσο καιρό θα μείνω μετεγχειρητικά στο νοσοκομείο;

Α: Η συνήθης νοσηλεία δεν διαρκεί πάνω από 24 ώρες.

Ε: Θα είμαι καθηλωμένος στο κρεβάτι μετά την επέμβαση;

Α: Όχι κατηγορηματικά. Οι φυσιοθεραπευτές θα συνεργαστούν μαζί σας μετά το χειρουργείο και θα σας συνοδεύσουν με περιπατητή την ίδια ημέρα. Θα χρησιμοποιήσετε περιπατητή για περίπου 1-2 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια θα χρειαστείτε πατερίτσα για λίγες ακόμη ημέρες αναλόγως και του σωματότυπου και των αναγκών της ηλικίας σας.

Ε: Πώς θα γνωρίζω τι ασκήσεις να κάνω;

Α: Στο νοσοκομείο ο φυσιοθεραπευτής σας θα αξιολογήσει μαζί με τον ορθοπαιδικό το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων που θα πρέπει να κάνετε καθημερινά όταν είστε σπίτι.
Η επίσκεψη φυσιοθεραπευτή κατ’οίκον για σχεδόν δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Ε: Το σπίτι μου είναι στον τρίτο όροφο χωρίς σκάλες. Θα μπορώ να ανταπεξέλθω;

Α: Μέρος των μεσοπρόθεσμων στόχων θα είναι να ανεβοκατεβείτε σκάλες, σταδιακά χωρίς βοήθεια – υποστήριξη. Αρχικά ωστόσο, πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των σκαλοπατιών. Με άλλα λόγια, να παραμείνετε κατά το δυνατόν στον όροφο της κατοικίας σας και μόνο.

Ε: Πώς θα είναι το γόνατο μετά την επέμβαση;

Α: Δυστυχώς, ο πόνος είναι αναμενόμενος μετά την επέμβαση. Τις πρώτες 24 ώρες μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο λόγω της αναισθησίας που θα λάβετε τη στιγμή της επέμβασης. Θα σας χορηγηθούν ωστόσο παυσίπονα με βάση το επίπεδο ενόχλησης. Το παυσίπονο μπορεί να μην εξαλείφει εντελώς τον πόνο, αλλά θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα και θα σας επιτρέψει να εκτελέσετε τις ασκήσεις σας.

Ε: Θα μπορώ να κάνω ντους;

Α: Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γόνατό σας θα καλύπτεται με ένα αδιάβροχο επίδεσμο όταν πηγαίνετε σπίτι, ο οποίος θα σας επιτρέψει να κάνετε ντους – παντα με την βοήθεια συνοδού. Ο επίδεσμος θα παραμείνει μέχρι την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη, επομένως δεν θα χρειαστεί να τον αλλάξετε.

Ε: Θα υπάρξει πρήξιμο;

Α: Είναι πολύ σύνηθες να έχετε πρήξιμο στο γόνατο μετά την επέμβαση. Οι ασκήσεις και η σταδιακή κίνηση θα βοηθήσουν όσον αφορά την ελαχιστοποίηση της έκτασης και της διάρκειας του πρηξίματος. Λόγω της βαρύτητας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μώλωπες απλώνονται στο πόδι με την πάροδο του χρόνου μέχρι και τον αστράγαλο. Για αυτό τον λόγο θα σας τοποθετήσουν κάλτσες συμπίεσης στο νοσοκομείο, τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε για τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση.