Γυναίκες & Πόνος Στο Ισχίο

γυναικες και ισχίο

Οι γυναίκες στατιστικά αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις στο ισχίο πιο συχνά από τους άνδρες. Υπάρχει μια σειρά πιθανών αιτιών και ο εντοπισμός τους είναι απαραίτητος για τη λήψη της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

Όταν επισκέπτεστε έναν ορθοπαιδικό, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ελέγξει ότι το ισχίο σας είναι η πηγή του προβλήματος. Η ασθενής μπορεί να αναφέρει πόνο στο ισχίο, πόνο στον έξω άνω μηρό ή στο άνω μέρος του γλουτού ή πόνο στη μέση.

Η ενόχληση επίσης εμφανίζεται συχνά στη βουβωνική χώρα ή στην εξωτερική πλευρά του ισχίου, αμέσως πάνω από την άρθρωση του ισχίου.

Οι κάτωθι είναι από τις πιο συχνές αιτίες:

Αρθρίτιδα

Αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο ισχίο, ιδιαίτερα ως οστεοαρθρίτιδα –  τύπος φθοράς που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων. Ο πόνος από την αρθρίτιδα γίνεται συχνά αισθητός στο πρόσθιο μέρος του μηρού ή της βουβωνικής χώρας λόγω ακαμψίας της άρθρωσης ή οιδήματος.

Κατάγματα ισχίου

Τα κατάγματα του ισχίου είναι κοινά μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών, ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλή οστική πυκνότητα. Τα συμπτώματα ενός κατάγματος ισχίου περιλαμβάνουν πόνο όταν στέκεστε ή τεντώνετε το πόδι.

Θυλακίτιδα και τενοντίτιδα

Πολλοί τένοντες συνδέουν τους μύες του ισχίου με την άρθρωση. Αυτοί οι τένοντες μπορούν συχνά να προκαλέσουν φλεγμονή εάν χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή εάν εκτελούνται έντονες δραστηριότητες. Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ζώνης είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες τενοντίτιδας του ισχίου. Η λαγονοκνημιαία είναι η λωρίδα ιστού που εκτείνεται από το εξωτερικό άκρο της λεκάνης σας έως το εξωτερικό του γονάτου σας.

Κήλη

Οι έγκυες γυναίκες είναι ευαίσθητες σε βουβωνοκήλες λόγω της αυξημένης πίεσης στο κοιλιακό τους τοίχωμα.

Πλάτη και γυναικολογικές παθήσεις

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί επίσης να προκληθεί από γυναικολογικές παθήσεις στις γυναίκες, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης εικόνα του ιστορικού της ασθενούς.

Ομοίως, πόνος από τη σπονδυλική στήλη και την πλάτη μπορεί να γίνει αισθητός στους γλουτούς και το ισχίο, παρόμοιο με την ισχιαλγία.

 Θεραπεία

Η θεραπεία στο ισχίο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη σωστή διάγνωση.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει πίεση στην άρθρωση του ισχίου, επομένως η μείωση του βάρους μπορεί να φέρει ανακούφιση και να σας βοηθήσει να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, με την αξιολόγηση εξειδικευμένου ορθοπαιδικού , μπορεί να χρειαστεί επιδιόρθωση ή αντικατάσταση ισχίου.