Μπορώ να αποφύγω τη χειρουργική αντικατάσταση ισχίου;

Με την πάροδο των χρόνων ο χόνδρος που λειτουργεί ως βασικό συστατικό απορρόφησης των κραδασμών στις αρθρώσεις του ισχίου φθείρεται, προκαλώντας πόνο από τα οστά που τρίβονται μεταξύ τους. Όταν αυτός ο πόνος γίνεται αφόρητος, απαιτείται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου. (Άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι τα κατάγματα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.)

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συντηρήσετε την υγεία των οστών σας σε καλή κατάσταση, αποφεύγοντας την χειρουργική επέμβαση ή αν θέλετε παρατείνοντας τους χρόνους που θα οδηγήσουν σε αυτή.

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Κάθε 10 κιλά αύξησης βάρους μεταφράζεται σε 30 έως 60 επιπλέον κιλά πίεσης στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα ο χόνδρος να φθείρεται πιο γρήγορα. Η απώλεια έστω και 1  επιπλέον περιττού κιλού μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Προσέξτε τι τρώτε. Όχι μόνο γιατί ορισμένα τρόφιμα θα σας προσθέσουν γρήγορα κιλά, αλλά γιατί μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή η οποία αυξάνει την ενόχληση και τον πόνο στο ισχίο. Οι τροφές αυτές περιέχουν ζάχαρη, λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι και πατάτες.

  • Αθληθείτε τακτικά

Η άσκηση εκτός από το να σας επαναφέρει σε ένα υγιές βάρος, ενισχύει τους μύες που περιβάλλουν το ισχίο και την σπονδυλική στήλη. Όταν αυτοί οι μύες ασκούνται, το ισχίο «στηρίζεται» περισσότερο.

  • Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Αυτό όχι μόνο θα σας απομακρύνει από την καθιστική ζωή, αλλά θα εκπαιδεύσει και διάφορα μέρη του σώματός σας. Το ζητούμενο δεν είναι να «χτίσετε» σμιλεμένο κορμί. Το κολύμπι, το περπάτημα ή τρέξιμο σε ελαφριούς ρυθμούς αλλά και γενικότερα η αεροβική είναι όλοι καλοί τύποι άσκησης οι οποίοι είναι βάλσαμο για τις αρθρώσεις και σας βοηθούν να αποκτήσετε δύναμη και ευλυγισία.

  • Δοκιμάστε τη Φυσικοθεραπεία

Μαζί με την άσκηση, λάβετε τακτική θεραπεία από έναν επαγγελματία φυσικοθεραπευτή που μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να αυξήσει την ευελιξία σας.

  • Μάθετε να ακούτε το κορμί σας. Μην αγνοείτε τον πόνο ή μια ενόχληση.

Εάν αισθάνεστε ενόχληση ή πόνο, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κο Σακελλαρίου για να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεστε και να προτείνουμε τους καλύτερους τρόπους  προληπτικής θεραπείας αλλά και αποκατάστασης.

Επικοινωνήστε μαζί μας