Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Αρθροπλαστική Γόνατος

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

H Αρθροπλαστική Γόνατος γίνεται ολοένα και πιο κοινή και ευρέως αποδεκτή καθώς ο πληθυσμός της χώρας μας όπως προκύπτει από όλα τα διαθέσιμα στατιστικά, είναι πιο κοντά στο γήρας. Όταν ο πόνος, η δυσκαμψία, το πρήξιμο στο γόνατο και ο περιορισμός της κίνησης στο γόνατο, σας κρατούν μακριά από τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ίσως σημαίνει ότι χρειάζεστε ολική αντικατάσταση γόνατος.

Ποιοι χρήζουν επέμβασης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Οι ολικές αντικαταστάσεις γονάτων συνήθως πραγματοποιούνται σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή αρθρίτιδα. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν χειρουργημένα γόνατα είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, αλλά η διαδικασία στις μέρες μας μπορεί να πρέπει να γίνεται και σε νεότερα άτομα τα οποία έρχονται στο ιατρείο μας με έντονο πόνο και περιορισμό στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Απαιτείται αντικατάσταση γόνατος εάν οι απαντήσεις στις περισσότερες από αυτές τις παρακάτω ερωτήσεις είναι ΝΑΙ.

 • Έχετε καθημερινό πόνο στο γόνατο;
 • Είναι ο πόνος σας αρκετά έντονος ώστε να περιορίζει όχι μόνο την εργασία και την αναψυχή αλλά και τις συνηθισμένες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής;
 • Αισθάνεστε έντονη ακαμψία στην άρθρωση του γόνατός σας;
 • Έχετε σημαντική ανατομική παραμόρφωση (βλαισογονία) ;
 • Έχει αλλάξει το μοτίβο βάδισης ή το βάδισμά σας και σας υπενθυμίζει την μεγάλη ηλικία σας;
 • Όλες οι άλλες συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας, όπως η φυσιοθεραπεία, τα παυσίπονα κ.λπ. έχουν αποτύχει να προσφέρουν επαρκή ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο;

Τότε, είναι η ώρα να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό και να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με την αρθροπλαστική γόνατος.

Στόχοι της Χειρουργικής Αντικατάστασης Γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση. Μια ομάδα επαγγελματιών υγείας συνεργάζεται με τον ασθενή για να καθοδηγήσει την ανάρρωσή του, αλλά ο ίδιος ο ασθενής είναι το πιο σημαντικό μέλος της ομάδας! Πιστεύουμε ότι ένας καλά ενημερωμένος ασθενής είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την επιτυχία με την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι βάσει στατιστικών μια εξαιρετικά επιτυχημένη επέμβαση που έχει αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ασθενών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι δραστήριοι και χωρίς πόνο. Οι στόχοι της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι, κατά σειρά προτεραιότητας:

 • Ανακούφιση από τον πόνο
 • Όρθια στάση και περπάτημα που δεν περιορίζεται από τον πόνο στο γόνατο
 • Βελτιωμένη λειτουργία του γόνατος και εύρος κίνησης
 • Βελτιωμένη αίσθηση δύναμης στο γόνατο
 • Βελτιωμένο μοτίβο βάδισης ή στυλ βάδισης

Τι είναι η Αρθροπλαστική Γόνατος και πώς γίνεται;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η πάσχουσα άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται με τεχνητό υλικό. Χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα ή προθέσεις από υψηλής αντοχής, βιοσυμβατά υλικά, για την αντικατάσταση του χόνδρου στο γόνατό σας.

 • Η διαδικασία πραγματοποιείται κάνοντας μια μικρή τομή δέρματος μήκους ελάχιστων εκατοστών μπροστά από την άρθρωση του γόνατος που ακολουθείται από διαχωρισμό των μυών και των συνδέσμων γύρω από το γόνατο για να αποκαλυφθεί η άρθρωση του γόνατος.
 • Στη σύγχρονη χειρουργική ολικής αρθροπλαστικής γόνατος αφαιρείται μόνο ο φθαρμένος χόνδρος με ελάχιστο οστό για την αντικατάσταση του πάσχοντος χόνδρου με μια τεχνητή άρθρωση, η οποία είναι ένα είδος Αρθροπλαστικής Αντικατάστασης Επιφανειών. Στην πραγματικότητα δεν αντικαθίσταται ολόκληρο το γόνατο.

Συμπέρασμα

Η Ολική Αντικατάσταση Γόνατος είναι μια προαιρετική χειρουργική επέμβαση. Είναι μια χειρουργική επέμβαση που ενισχύει την ποιότητα ζωής. Όχι η χειρουργική επέμβαση που σώζει ζωές. Ο χειρουργός μπορεί να συστήσει μια επέμβαση, αλλά η απόφασή σας πρέπει να βασίζεται στη στάθμιση των οφελών της επέμβασης έναντι των κινδύνων. Μπορεί απλά να αποφασίσετε να μην κάνετε χειρουργική επέμβαση και να ζήσετε με το αρθριτικό γόνατό σας.

Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να μην υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, πρέπει να καταλάβετε ότι η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη και ωφέλιμη. Όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχουν κίνδυνοι, για τους οποίους ενημερώνουμε τον ασθενή, προκειμένου να αποκομίσει τα οφέλη της ανακούφισης από τον πόνο και της λειτουργικής ανεξαρτησίας που παρέχονται από μια χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Η ανάρρωση διαρκεί περίπου 1-2 μήνες και στη συνέχεια οι περισσότεροι ασθενείς απολαμβάνουν πολλά χρόνια ανώδυνων λειτουργιών του γόνατος χωρίς όρια στην ικανότητά τους να στέκονται, να περπατούν και να εκτελούν άλλες δραστηριότητες της κανονικής καθημερινής ζωής.

Ο δρ. Β.Ι. Σακελλαρίου είναι επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής κι Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος στην Ορθοπαιδική Κλινική «OSTEON», ενώ παράλληλα είναι Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με ειδικό αντικείμενο την Ρομποτική Χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας και την Μυοσκελετική Ογκολογία.