Τραυματισμός Οπίσθιου Μηριαίου

Αισθάνεστε πόνο στον οπίσθιο μηριαίο σας; Είχατε πρόσφατα κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό; Μπορεί να έχετε καταπονήσει σοβαρά, να έχετε τραυματίσει ή προκαλέσετε ρήξη στον οπίσθιο μηριαίο σας.

Ένας τεντωμένος οπίσθιος μηριαίος μπορεί να είναι απαρχή για ένα τράβηγμα, μια μερική ρήξη ή μια πλήρη ρήξη τένοντα. Οι καταπονήσεις εμφανίζονται συνήθως στο παχύ, κεντρικό τμήμα του μυός ή εκεί όπου οι μυϊκές ίνες ενώνονται με τις τενοντιακές ίνες.

Τι σημαίνει ο βαθμός καταπόνησης των οπίσθιων μηριαίων;

Ο βαθμός καταπόνησης των οπίσθιων μηριαίων καθορίζει τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας.

Βαθμός 1 (τράβηγμα): Ήπιο, συνήθως επουλώνεται γρήγορα, σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες

Βαθμός 2 (μερική ρήξη): Μέτριο, θεραπεύεται σε διάστημα τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων

Βαθμός 3 (πλήρης ρήξη): Σοβαρό, συχνά απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση και μακροχρόνιο διάστημα επούλωσης.

Σε σοβαρούς τραυματισμούς των οπίσθιων μηριαίων, οι τένοντες μπορεί να αποσχιστούν εντελώς από το οστό, ακόμη και να τραβήξουν το οστό μαζί τους, γνωστό ως τραυματισμός αποκόλλησης.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί των οπίσθιων μηριαίων είναι η αιτία αιφνίδιων αθλητικών τραυματισμών. Όπως ο μυς σας φορτώνεται περισσότερο βάρος ή  τεντώνεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μυς να σχιστεί κάτω από την πρόσθετη και έντονη πίεση.

Μερικά από τα πιο κοινά αθλήματα στα οποία οι αθλητές υφίστανται τραυματισμούς οπίσθιων μηριαίων είναι:

Ποδόσφαιρο
Στίβος
Water Polo

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάτασης του οπίσθιου μηριαίου;

Εάν έχετε τέντωμα των οπίσθιων μηριαίων, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα:

  • Ξαφνικό οξύ πόνο στο πίσω μέρος του μηρού ή κοντά στον γλουτό
  • Toπικό Πρήξιμο
  • Μώλωπες ή αποχρωματισμό στο πίσω μέρος του μηρού σας μέχρι το πίσω μέρος του γονάτου σας

Εάν εμφανίσετε δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσετε έγκαιρη ορθοπεδική αξιολόγηση

Για να προσδιορίσετε εάν έχετε τέντωμα των οπίσθιων μηριαίων, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός θα σας ζητήσει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο σας και πόσο καιρό αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση.
Μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητη για να αποκλειστούν άλλοι τραυματισμοί.

Η θεραπεία εξαρτάται γενικά από τον βαθμό του τραυματισμού και είναι συνήθως μη χειρουργική για τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει:

Ανάπαυση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανύψωση (RICE)
Πλήρης ακινητοποίηση: όπως η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη
Ασκήσεις κατ’οίκον για την μυϊκή ενδυνάμωση των μυών
Φυσικοθεραπεία για την αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας των οπίσθιων μηριαίων

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση οπίσθιου μηριαίου;

Πολλοί ήπιοι τραυματισμοί των οπίσθιων μηριαίων θα επουλωθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Εάν είστε παιδί ή ενήλικας και o μυς είναι πολύ καταπονημένος ή σχισμένος, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης.

Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη εάν έχετε προκαλέσει ρήξη  δύο, αν όχι τριών από τους εγγύς τένοντες του οπίσθιου μηριαίου σας. Αυτοί οι τένοντες είναι ο ημιμεμβρανώδης, ο ημιτενοντώδης και ο δικέφαλος μηριαίος.

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των οπίσθιων μηριαίων είναι μια χειρουργική επέμβαση χαμηλού κινδύνου που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

O κος Σακελλαρίου – με μεταδιδακτορικό τίτλο σπουδών στην κλινική Ορθοπαιδικής της Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, USA από το εργαστήριο εμβιομηχανικής και ανάλυσης κίνησης (Biomechanics & Motion Analysis Lab), ο οποίος εργάστηκε ως έμμισθος κλινικός υπότροφος (Clinical Fellow) στο Hospital For Special Surgery, New York, NY, USA, στον τομέα της Επανορθωτικής Χειρουργικής Ενηλίκων – Χειρουργικής των Μεγάλων Αρθρώσεων Ισχίου και Γόνατος (Adult Reconstruction & Joint Replacement)- έχει την εμπειρία τόσο της αξιολόγησης όσο και ορθοπαιδικών επεμβάσεων με τις πιο σύγχρονες τεχνικές και με εξαιρετικά αποτελέσματα.