Από την Κερκίδα στο… Γήπεδο με Αρθροπλαστική Ισχίου – Γόνατος

Από την κερκίδα στο… γήπεδο με αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος

Η αρθροπλαστική αρθρώσεων, όπως το γόνατο και το ισχίο, έχει φέρει επανάσταση την Ορθοπαιδική επιτρέποντας σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο να αφήσουν πίσω τους την οδύνη και την ταλαιπωρία παθήσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα, και να υιοθετήσουν έναν πιο ενεργό και πιο… αθλητικό τρόπο ζωής.

Άθληση μετά την Αρθροπλαστική

Η αρθροπλαστική αφορά στην αντικατάσταση φθαρμένων οστών και χόνδρων με εμφυτεύματα από ειδικά μέταλλα και φιλικά προς τον οργανισμό υλικά. Πολλοί ασθενείς ανησυχούν μήπως η αυξημένη αθλητική δραστηριότητα επιταχύνει τη φθορά των υλικών και θέσει σε κίνδυνο την τεχνητή άρθρωση.

Η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή, όμως δεν χρειάζεται να υφίσταται αν ακολουθούνται οι συμβουλές του Ορθοπαιδικού – Χειρουργού. Μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου ή του γόνατος συνιστώνται ήπιες μορφές άθλησης, όπως κολύμβηση ή ποδηλασία. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν περιθώρια και για πιο έντονη αθλητική δραστηριότητα. Επιτρέπεται, δηλαδή, στους ασθενείς το τζόκινγκ, το διπλό τένις, το σκι ή ακόμα και –υπό προϋποθέσεις – συμμετοχή σε ομαδικά σπορ.

Η δυνατότητα για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη βελτιωμένη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική. Τα υλικά αυτά είναι τόσο ισχυρά, ώστε οι κατασκευαστές τους δίνουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής στους ασθενείς! Αυτό σημαίνει ότι έχουν προδιαγραφές να αντέχουν αρκετή καταπόνηση για πολύ καιρό, αρκετό ώστε να μη χρειαστεί να αντικατασταθούν ποτέ.

Φθορά στις Αρθρώσεις

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κι επειδή ισχύει ο γενικός κανόνας ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται οι τεχνητές αρθρώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα φθαρούν, συνιστάται ο τακτικός έλεγχός τους, σε συνεννόηση με το θεράποντα Ορθοπαιδικό – Χειρουργό. Ο ρυθμός φθοράς μιας τεχνητής άρθρωσης μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί με απλές ακτινογραφίες. Με αυτήν την τακτική, η όποια φθορά μπορεί να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αντικατασταθεί ολόκληρο το εμφύτευμα, παρά μόνο η φέρουσα επιφάνεια. Η επέμβαση που χρειάζεται γι’ αυτό είναι πολύ απλούστερη της ολικής αντικατάστασης άρθρωσης και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών.

Συμπερασματικά, τα σύγχρονα εμφυτεύματα επιτρέπουν σε όσους κάνουν αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος να επιστρέψουν σε πλήρη δράση. Φυσικά, το είδος της δραστηριότητας που επιτρέπεται για κάθε ασθενή εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Συνδέεται άμεσα με την ηλικία του ασθενούς, τις ιατρικές συνθήκες, τον τύπο του εμφυτεύματος, τους αθλητικούς του στόχους και άλλους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να συζητήσει διεξοδικά με το χειρουργό του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως,  αν είστε αρκετά δραστήριοι έχετε να κερδίσετε. Με το νέο σας ισχίο ή γόνατο τα οφέλη στην υγεία σας από την αυξημένη δραστηριότητα ξεπερνούν κατά πολύ τις όποιες ανησυχίες γύρω από τη φθορά των τεχνητών αρθρώσεων.