Από την κερκίδα στο… γήπεδο με αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος

Από την κερκίδα στο… γήπεδο με αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος

Η αρθροπλαστική αρθρώσεων, όπως το γόνατο και το ισχίο, έχει φέρει επανάσταση την Ορθοπαιδική επιτρέποντας σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο να αφήσουν πίσω τους την οδύνη και την ταλαιπωρία παθήσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα, και να υιοθετήσουν έναν πιο ενεργό και πιο… αθλητικό τρόπο ζωής.

Δεδομένου, όμως, ότι οι επεμβάσεις της αρθροπλαστικής αφορούν στην αντικατάσταση φθαρμένων οστών και χόνδρων με εμφυτεύματα από ειδικά μέταλλα κι άλλα φιλικά προς τον οργανισμό υλικά, πολλοί ασθενείς ανησυχούν μήπως η αυξημένη, αθλητική δραστηριότητά τους επιταχύνει τη φθορά των υλικών αυτών και θέσει σε κίνδυνο την τεχνητή άρθρωση.

Η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή, όμως, δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται αν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του Ορθοπαιδικού – Χειρουργού του. Παρόλο που μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου ή του γόνατος συνιστώνται, εν γένει, ήπιες μορφές άθλησης, όπως η κολύμβηση ή η ποδηλασία, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν περιθώρια και για πιο έντονη αθλητική δραστηριότητα, όπως το τζόκινγκ, το διπλό τένις, το σκι ή ακόμα και –υπό προϋποθέσεις – συμμετοχή σε ομαδικά σπορ.

Η δυνατότητα για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη βελτιωμένη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται πλέον για τις τεχνητές αρθρώσεις ισχίου και γόνατος, τα οποία είναι τόσο ισχυρά, ώστε οι κατασκευαστές τους να δίνουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής! Αυτό σημαίνει ότι έχουν προδιαγραφές για να αντέχουν αρκετή καταπόνηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μη χρειαστεί να αντικατασταθούν ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κι επειδή ισχύει ο γενικός κανόνας ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται οι τεχνητές αρθρώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα φθαρούν, συνιστάται ο τακτικός έλεγχός τους, σε συνεννόηση με το θεράποντα Ορθοπαιδικό – Χειρουργό. Ο ρυθμός φθοράς μιας τεχνητής άρθρωσης μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί με απλές ακτινογραφίες. Με αυτήν την τακτική, η όποια φθορά μπορεί να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο κι έτσι να μη χρειαστεί να αντικατασταθεί ολόκληρο το εμφύτευμα, παρά μόνο η φέρουσα επιφάνεια. Η επέμβαση που χρειάζεται γι’ αυτό είναι πολύ απλούστερη της ολικής αντικατάστασης άρθρωσης και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών.

Συμπερασματικά, τα σύγχρονα εμφυτεύματα επιτρέπουν σε όσους κάνουν αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος να επιστρέψουν σε πλήρη δράση. Φυσικά, το είδος της δραστηριότητας που επιτρέπεται για κάθε ασθενή συνδέεται άμεσα με την ηλικία του, τις ιατρικές συνθήκες, τον τύπο του εμφυτεύματος, τους αθλητικούς του στόχους και άλλους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να συζητήσει διεξοδικά με το χειρουργό του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχετε να κερδίσετε αν είστε αρκετά δραστήριοι με το νέο σας ισχίο ή γόνατο, καθώς τα οφέλη στην υγεία σας από την αυξημένη δραστηριότητα ξεπερνούν κατά πολύ τις όποιες ανησυχίες γύρω από τη φθορά των τεχνητών αρθρώσεων.