Αρθροσκόπηση – Πως πραγματοποιείται; Ποιά είναι τα οφέλη;


(c) Can Stock Photo / edwardolive

Τι είναι η Χειρουργική Αρθροσκόπησης;

Η χειρουργική επέμβαση παραμένει μια χρήσιμη τεχνική για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων των αρθρώσεων, ειδικά εκείνων που περιλαμβάνουν μηχανική βλάβη στις αρθρώσεις.

Ωστόσο, οι παραδοσιακές επεμβάσεις απαιτούν μεγάλες τομές που έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης, σημαντικά περισσότερο πόνο για τον ασθενή και άλλες παρενέργειες. Η πρόοδος στη χειρουργική των αρθρώσεων έχει οδηγήσει στο αρθροσκόπιο, μια εξειδικευμένη συσκευή που επιτρέπει στους γιατρούς να εκτελούν καλύτερες, ταχύτερες και ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις.

Το Αρθροσκόπιο

Πριν από την εμφάνιση της αρθροσκοπικής χειρουργικής, οι χειρουργοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσουν μεγάλες τομές σε μεγάλες περιοχές ιστού για να αποκτήσουν φυσική πρόσβαση στην άρθρωση. Τα περισσότερα χειρουργικά εργαλεία απαιτούσαν πολύ ελεύθερο χώρο για να λειτουργήσουν σωστά λόγω του μεγέθους τους. Πολλές φορές, οι χειρουργοί έπρεπε επίσης να βασίζονται μόνο στα μάτια τους για να επιθεωρήσουν τις διαφορετικές δομές της άρθρωσης, απαιτώντας τους να κόψουν πολλά στρώματα ιστού για να αποκτήσουν πρόσβαση.

Για να επιτραπεί η άμεση πρόσβαση στην άρθρωση με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του τραύματος των ιστών, οι γιατροί ανέπτυξαν μικρά οπτικά συστήματα και συστήματα φωτισμού που μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα μικρό σωλήνα. Αυτό το όργανο ονομάζεται αρθροσκόπιο. Σύντομα, δημιουργήθηκαν μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται παράλληλα με το αρθροσκόπιο για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς την ανάγκη να γίνουν μεγάλες τομές.

 Πλεονεκτήματα της Αρθροσκοπικής Χειρουργικής

Η αρθροσκοπική χειρουργική προσφέρει πολλά οφέλη:

Ταχύτερη ανάρρωση – Οι ασθενείς που χειρουργούνται αρθροσκοπικά έχουν μικρότερες περιόδους ανάρρωσης. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει λιγότερο τραύμα στο σώμα τους. Με τις μικροσκοπικές τομές, λιγότερος ιστός καταστρέφεται κατά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης. Επομένως, το σώμα πρέπει να κάνει λιγότερη επούλωση μετά την επέμβαση.

Λιγότερες ουλές – Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις απαιτούν μικρότερες και λίγες τομές, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερα ράμματα που χρησιμοποιούνται και μικρότερες, λιγότερο ορατές ουλές ως υπολείμματα της διαδικασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται σε περιοχές του σώματος που είναι συχνά ορατές, όπως τα πόδια.

Λιγότερος πόνος – Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις είναι συχνά λιγότερο επώδυνες για τους ασθενείς. Υπάρχει λιγότερο τραύμα ιστού και μικρότερες πληγές που πρέπει να επουλωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς αισθάνονται λιγότερο πόνο σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.

Λιγότερη εξάρτηση από φάρμακα – Επίσης, επειδή οι ασθενείς αισθάνονται λιγότερο πόνο και έχουν μικρότερες περιόδους ανάρρωσης, βασίζονται σε παυσίπονα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη μείωση των παρενεργειών που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα και στην υπερβολική εξάρτηση από αυτά.

Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο – Οι αρθροσκοπικές διαδικασίες απαιτούν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Υπάρχει λιγότερο τραύμα, πόνος και μεγέθη πληγών που σχετίζονται με τέτοιες διαδικασίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι πιο γρήγορα. Πολλές αρθροσκοπικές επεμβάσεις εκτελούνται ακόμη και σε εξωτερικά ιατρεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι την ίδια μέρα με τη διαδικασία τους.

Η αρθροσκόπηση επιτρέπει στον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό να πραγματοποιεί πολλές επεμβάσεις χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Οι διαδικασίες αρθροσκόπησης είναι επίσης πιο γρήγορες και ασφαλέστερες.

Απευθυνθείτε στον κο Σακελλαρίου σήμερα για να μάθετε εάν είναι η σωστή διαδικασία για εσάς.

Η ιατρική μας ομάδα έχει εμπειρία στη χρήση νέων ορθοπεδικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής αρθροσκόπησης.