Εγχύσεις: Ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα γόνατος – ισχίου χωρίς νυστέρι

Εγχύσεις: Ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα γόνατος – ισχίου χωρίς νυστέρι

Εγχύσεις Κορτικοστεροειδών και Υαλουρονικού Οξέως

Οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών και –κυρίως– υαλουρονικού οξέως αποτελούν μια καινοτόμα, μη – χειρουργική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος.

Η εν λόγω θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν η νόσος είναι σε αρχικό ή ενδιάμεσο στάδιο. Συνοδεύεται, δε, από σχεδόν μηδενικές παρενέργειες, όπως επιβεβαιώνει και η διεθνής βιβλιογραφία.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υγρό που θυμίζει ζελέ κι αποτελεί μια ουσία που απαντάται στο αρθρικό υγρό γύρω από τις αρθρώσεις. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα υαλουρονικού οξέως στην προβληματική άρθρωση. Οι εγχύσεις, υαλουρονικού οξέος βοηθάνε να λιπανθεί η περιοχή κι επιτρέπουν στα οστά να κινούνται δίχως να τρίβονται και να προκαλούν πόνο.

Αντίστοιχα, οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών ανακουφίζουν από τυχόν φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Η διαδικασία

Στο γόνατο, η έγχυση γίνεται με μια απλή ένεση. Στην περίπτωση αυτή, ο Ορθοπαιδικός αφαιρεί πρώτα τυχόν υγρά, εφόσον υπάρχει κάποιο οίδημα στην άρθρωση.

Στο ισχίο η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη και γι’ αυτό η έγχυση μπορεί να γίνει υπό την καθοδήγηση υπερηχογραφίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής προσέγγιση στο μεσάρθριο διάστημα, δίχως να πειραχτούν αγγεία και νεύρα.

Γι’ αυτό κι ως θεραπεία απαιτεί γνώση κι εμπειρία από τον Ορθοπαιδικό που την πραγματοποιεί.

Μετά τις εγχύσεις στο ισχίο ή το γόνατο, θα πρέπει να αποφεύγεται η επιβάρυνση των συγκεκριμένων αρθρώσεων για μερικές ημέρες. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες, όπως τρέξιμο και άρση μεγάλων βαρών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποτελέσματα

Η διεθνής βιβλιογραφία αλλά και η ιατρική εμπειρία πιστοποιεί ότι οι εγχύσεις επιτυγχάνουν σημαντική μείωση του πόνου. Ακόμα, βελτιώνουν την κινητικότητα στις αρθρώσεις, σε όσους πάσχουν από πρώιμη οστεοαρθρίτιδα, καθώς και σε ασθενείς με πιο προχωρημένη νόσο. Τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά σε ασθενείς που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής, η οποία κι αποτελεί οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά από θεραπεία με εγχύσεις, η βελτίωση είναι τέτοια ώστε δεν χρειάζεται πλέον η λήψη φαρμάκων, όπως παυσίπονα κι αντιφλεγμονώδη. Οι ασθενείς ανακουφίζονται, λοιπόν, από τις παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης των τελευταίων.