Επαναφορά μετά την Αρθροπλαστική Ισχίου

Πόσο γρήγορα θα επανέλθω μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η αντικατάσταση του ισχίου σας με τεχνητό, έπειτα από επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, θα σας επιτρέπει να επιστρέψετε στο γνώριμο τρόπο ζωής σας, δίχως τον πόνο που σας οδήγησε εξ αρχής στο χειρουργείο. Ωστόσο, η επαναφορά μετά την αρθροπλαστική και η επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες απαιτεί χρόνο και την ενεργό συμμετοχή σας στη διαδικασία επούλωσης. Έτσι θα φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Πόσο γρήγορα θα γίνει η επαναφορά μετά την αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου θα σας επιτρέψει να εκτελείτε δίχως πρόβλημα τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο που εκτελείτε ορισμένες από αυτές.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή:

Μετά την επέμβαση, η διαμονή στο νοσοκομείο διαρκεί συνήθως από 1 έως 4 ημέρες. Πριν πάρετε εξιτήριο θα χρειαστεί να πετύχετε πολλούς στόχους, όπως:

  • Να ξαπλώνετε και να σηκώνεστε από το κρεβάτι μόνοι σας
  • Να μπορείτε να τρώτε, να πίνετε και να χρησιμοποιείτε το μπάνιο
  • Να μπορείτε να περπατήσετε επίπεδη επιφάνεια και να ανεβείτε δύο ή τρία σκαλιά, με τη χρήση βοηθημάτων (πατερίτσες κτλ.)

Από τη στιγμή που θα μεταβείτε στο σπίτι σας, θα χρειαστείτε βοήθεια για αρκετό διάστημα. Η περίοδος ανάρρωσης μπορεί να διαρκέσει περίπου 2-3 μήνες. Συνήθως χρειάζονται 6 έως 8 εβδομάδες για να αναπτυχθεί το οστό και να γίνει σωστή επούλωση.

Παράγοντες για ταχύτερη αποκατάσταση

Στο σπίτι είναι καλό να είστε ενεργοί, όμως πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε υπερβολικά πολλά, πολύ σύντομα. Θα υπάρξουν κάποιες καλές μέρες και κάποιες κακές. Όμως, όσο θα περνά ο χρόνος, θα παρατηρείτε σταθερή βελτίωση. Το μυστικό είναι να ακολουθήσετε κατά γράμμα το πλάνο που θα σας έχει δώσει ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός σας. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα παρακάτω:

  • Θέσεις ύπνου – Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να αποφύγετε ορισμένες θέσεις ύπνου ή να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Οδήγηση – Στις περισσότερες περιπτώσεις, η οδήγηση είναι ασφαλής από τη στιγμή που σταματά η φαρμακευτική αγωγή και η δύναμη και τα αντανακλαστικά σας έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Εργασία – Ανάλογα με τον τύπο των δραστηριοτήτων που εκτελείτε και την ταχύτητα ανάρρωσής σας, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες για να επιστρέψετε στην εργασία σας.
  • Άσκηση / Άθληση – Για τουλάχιστον 2 μήνες μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να κάνετε ασκήσεις φυσιοθεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ποδηλασία. Ο ίδιος θα κρίνει πότε θα είστε έτοιμοι για να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας αθλητικές δραστηριότητες και υπό ποιες συνθήκες.

Το κολύμπι αποτελεί εξαιρετική επιλογή άθλησης μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, κάτι που θα σας επιτραπεί μόλις επουλωθεί επαρκώς η πληγή από την επέμβαση. Γενικά, οι δραστηριότητες γυμναστικής με μικρότερη καταπόνηση, όπως το γκολφ, το ποδήλατο και το διπλό τένις, είναι προτιμότερες από τις δραστηριότητες με μεγάλη καταπόνηση όπως το τρέξιμο, οι ρακέτες και το σκι.