Πριν & Μετά Την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

ολικη αρθροπλαστικη γονατος

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ανέβασμα σκάλας, το περπάτημα και το να κάθεστε ή και να σηκώνεστε από τις καρέκλες λόγω πόνου στο γόνατο;
Όλες οι μη χειρουργικές επιλογές για την ανακούφιση του πόνου, της φλεγμονής και της δυσκαμψίας στο γόνατό σας αποτυγχάνουν να προσφέρουν επαρκή ανακούφιση; Αν ναι, η αρθροπλαστική γόνατος είναι η απάντηση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του γόνατός σας μια για πάντα.

Η αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει την αποκοπή των κατεστραμμένων οστών και χόνδρων από την κνήμη, το μηριαίο οστό και την κεφαλή του γόνατος και την αντικατάστασή τους με μια πρόθεση. Η πρόθεση είναι μια τεχνητή άρθρωση κατασκευασμένη από κράματα μετάλλων, κεραμικά, πλαστικό υψηλής ποιότητας και πολυμερή.

Πριν την ολική αρθροπλαστική γόνατος 

Μόλις αποφασίσετε για την ολική αρθροπλαστική γόνατος, θα ξεκινήσει η προεγχειρητική αξιολόγηση και η προετοιμασία σας. Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να σας προετοιμάσει σωματικά αλλά και ψυχολογικά για την επέμβαση. Ακολουθούν μερικά βήματα που θα ακολουθήσετε πριν υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

 • Μάθετε για την επέμβαση

Αφού εκτιμηθεί ότι είστε υποψήφιος για αρθροπλαστική, ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα σας εξηγήσει για ποιο λόγο η αρθροπλαστική θα είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Θα ενημερωθείτε επίσης για τον τύπο της αναισθησίας και των τύπων πρόσθεσης που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 • Διατηρηθείτε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση για την αρθροπλαστική

Πριν από την αρθροπλαστική, απαιτείται να είστε στην καλύτερη φυσική κατάσταση καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών και να συντομεύσετε τον χρόνο αποθεραπείας σας.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα σας ενημερώσει και όσον αφορά την διατροφή σας. Μια σωστή και θρεπτική διατροφή βοηθά στην αναδόμηση των μυών και των μαλακών ιστών σας καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ένας ορθοπεδικός χειρουργός επίσης θα σας συστήσει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους πριν από την επέμβαση για να αποκτήσετε καλύτερη φόρμα εάν είστε υπέρβαροι.

 • Διαχείριση του πόνου.

Ο πόνος και η δυσκαμψία στα γόνατά σας θα αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας τεχνικές χωρίς φάρμακα που θα συμπληρώσουν τα παυσίπονά σας.

 • Άσκηση

Πριν υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική, είναι σημαντικό το άνω μέρος του σώματός σας να ενδυναμωθεί ώστε να χρησιμοποιείτε εύκολα την υποβοήθηση, όπως πατερίτσες ή περιπατητές μετά την επέμβαση. Θα συνιστώνται ασκήσεις για την ενδυνάμωση του άνω μέρους του σώματος, μαζί με ισομετρικές ασκήσεις για τη διατήρηση της δύναμης των μυών των ποδιών σας.

 • Κάνοντας Προεγχειρητικές Προετοιμασίες

Η προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνει:

Προετοιμασία του περιβάλλοντος του σπιτιού κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις για αποφυγή περιττών ή επικίνδυνων κινήσεων εντός του.

Βασική συμβουλή:  πάρτε ένα σταθερό πάγκο ή καρέκλα για το ντους.

Μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος 

 • Πόσο καιρό θα είμαι στο νοσοκομείο;
  Συνήθως η ενδονοσοκομειακή παραμονή δεν έχει διάρκεια περαν του 24ώρου.

 

 • Θα είμαι καθηλωμένος στο κρεβάτι μετά την επέμβαση;

Απολύτως όχι. Οι φυσιοθεραπευτές θα συνεργαστούν μαζί σας μετά το χειρουργείο και θα σας υποδείξουν πως να περπατήσετε με έναν περιπατητή την ίδια ημέρα. Θα χρησιμοποιήσετε τον περιπατητή για περίπου 1-2 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια θα προχωρήσετε σε μπαστούνι ή βακτηρια, αναλόγως του πως ανταποκρίνεστε στην σταδιακή αποκατάσταση.

 • Πώς θα ξέρω τι ασκήσεις να κάνω;

Στο νοσοκομείο ο φυσιοθεραπευτής σας θα επανεξετάσει τις ασκήσεις μαζί σας και θα σας ενημερώσει για όλες εκείνες τις ασκήσεις που θα κάνετε καθημερινά όταν είστε πλέον στο σπίτι. Μετά την επιστροφή στο σπίτι θα ξεκινήσετε εξωτερική φυσικοθεραπεία με την συνεργασία του θεράποντος χειρουργού σας.

 • Το σπίτι μου είναι στον δεύτερο όροφο. Θα μπορώ να έχω πρόσβαση;

Μέρος των στόχων φυσικοθεραπείας σας στο νοσοκομείο θα είναι να ανεβοκατεβείτε σκάλες, έτσι θα μπορείτε να φτάσετε στον δεύτερο όροφο. Είναι καλύτερο να περιορίσετε τον αριθμό των σκαλοπατιών που εκτελείτε αρχικά, με άλλα λόγια, να περάσετε το μεγαλύτερο διάστημα της αποκατάστασης στον όροφο σας.

 • Πώς θα είναι το γόνατο μετά την επέμβαση;

Δυστυχώς, ο πόνος είναι αναμενόμενος μετά την επέμβαση. Τις πρώτες 24 ώρες μπορεί να αισθανθείτε μόνο ήπιο πόνο λόγω της αναισθησίας που θα λάβετε τη στιγμή της επέμβασης. Θα σας συνταγογραφηθεί παυσίπονα με βάση το επίπεδο ενόχλησής σας. Αυτό το φάρμακο μπορεί να μην εξαλείφει εντελώς τον πόνο, αλλά θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα και θα σας επιτρέψει να εκτελέσετε τις ασκήσεις σας. Ο πάγος είναι επίσης πολύ σημαντικός να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του πόνου και του πρηξίματος. Παγοθεραπεία για 10 λεπτά κάθε ώρα είναι ενδεδειγμένη.

 • Θα μπορώ να κάνω ντους;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γόνατό σας θα καλύπτεται με ένα αδιάβροχο επίδεσμο όταν πηγαίνετε σπίτι, το οποίο θα σας επιτρέψει να κάνετε ντους. Δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή να χρησιμοποιήσετε πισίνα. Ο επίδεσμος θα παραμείνει μέχρι την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη, επομένως δεν θα χρειαστεί να τον αλλάξετε.

 • Θα υπάρξει πρήξιμο;

Είναι πολύ συχνό να έχετε πρήξιμο στο γόνατο αλλά και συνολικά στο κάτω άκρο μετά την επέμβαση. Όταν δεν περπατάτε ή δεν κάνετε ασκήσεις, είναι καλύτερο να σηκώσετε το πόδι, σε ψηλότερο επίπεδο από τον κορμό και την κεφαλή (όντας ξαπλωμένοι). Οι μώλωπες γύρω από το γόνατο είναι επίσης συχνοί. Λόγω της βαρύτητας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μώλωπες εκτείνονται στο πόδι με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και στα άκρα μερικές φορές. Θα σας τοποθετήσουν κάλτσες συμπίεσης στο νοσοκομείο που θα χρησιμοποιήσετε για τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση, οι οποίες θα βοηθήσουν και με το πρήξιμο.

Ο κος Σακελλαρίου δέχεται ραντεβού τόσο στην Νέα Σμύρνη ,
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 20, τηλ: 21 3029 9117
όσο και στο Μαρούσι,
Λεωφόρος Κηφισίας 153 & Βασ. Σοφίας 4, τηλ: 210 8020620