Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: Τι πρέπει να προσέχουμε; | Β. Σακελλαρίου

Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Η περίοδος των εορτών είναι αρκετά επίφοβη για την πρόκληση διαφόρων τραυματισμών, καθώς αφενός ο υπέρμετρος ενθουσιασμός που μας κάνει συχνά να υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας αλλά και η αυξημένη πίεση για να φιλοξενήσουμε τα τέλεια Χριστούγεννα εγκυμονούν κινδύνους για τα γόνατα, την πλάτη και γενικότερα τις αρθρώσεις μας. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Με το θέμα έχουν ασχοληθεί διάφορες έρευνες διεθνώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρετανικό οργανισμό National Accident Helpline, μελέτη του οποίου μεταξύ 2.000 ατόμων έδειξε ότι 1 στα 4 άτομα (27%) αισθάνονται περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αυξάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο (32%) μεταξύ των γυναικών.

Επίσης, έδειξε ότι σχεδόν 1 στα 5 άτομα (18%) βρίσκουν ένα πολυάσχολο σπίτι πιεστικό ψυχολογικά ενώ το εν τέταρτο παραδέχεται ότι το σπίτι τους έχει μεγαλύτερη ακαταστασία από ότι συνήθως. Μέσα σε αυτόν τον πανικό και τη φασαρία, 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες (12%) δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να κάνουν πράγματα βιαστικά.

Εκεί ακριβώς, κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης περιόδου του χρόνου, η εορταστική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και ατυχήματα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο αμερικανικό περιοδικό φωτογραφίζει τον υπέρμετρο ενθουσιασμό ως εν μέρει υπαίτιο για τους εορταστικούς τραυματισμούς. «Η χαρά των Χριστουγέννων μπορεί να κάνει να έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση στις ικανότητές μας να εκτελέσουμε σωματικές εργασίες ή να ασκήσουμε με ασφάλεια επικίνδυνες δραστηριότητες», τονίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, συμφωνώντας με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας.

Εορταστικά ατυχήματα

Ποιοι είναι, όμως, οι πιθανοί κίνδυνοι κατά την περίοδο των εορτών;

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 407 εισαγωγές σε κέντρα υγείας και έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα.

Από τις 407 αυτές εισαγωγές, οι 84 προκλήθηκαν από χριστουγεννιάτικα φώτα, οι 40 από χριστουγεννιάτικα δέντρα ή / και τις υποστηρίξεις τους και 159 προκλήθηκαν από χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Τα υπόλοιπα προέρχονταν από διάφορες άλλες αιτίες.

Ειδικότερα:

 • Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους νοσηλεύονται άτομα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οφείλεται σε πτώσεις από την τοποθέτηση ή την πτώση των διακοσμήσεων. Σύμφωνα με το περιοδικό Public Health στην Αυστραλία, σχεδόν 5.000 άτομα εισάγονται στο νοσοκομείο κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα πτώσης από σκάλας με άνδρες άνω των 60 ετών να έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα.
 • Αν νομίζετε ότι είστε ασφαλείς επειδή μπορεί να είστε ψηλοί, ξανασκεφτείτε το. Ελέγξτε τη σκάλα σας πριν τη χρησιμοποιήσετε και βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένη σε συμπαγές ομοιόμορφο έδαφος.
 • Και αποφύγετε να διακοσμήσετε μόνοι! Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιος κοντά που μπορεί να σας δώσει βοήθεια ή και να ζητήσει βοήθεια εάν χρειαστεί.
 • Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας ενίοτε συνιστά ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί, αναφορικά με την τοποθέτηση και το στόλισμά του, καθώς κι επίσης από πιθανή πτώση αυτού και των στολιδιών.
 • Σύμφωνα με το National Accident Helpline 1 στους 50 έχουν πέσει από το πατάρι κατεβάζοντας στολίδια.
 • Ο χειμωνιάτικος καιρός επίσης συμβάλει στην πρόκληση τραυματισμών, ευνοώντας πτώσεις π.χ. σε ολισθηρό οδόστρωμα ή στον πάγο.

Τραυματισμοί και λύσεις

Τα εορταστικά ατυχήματα να σταθούν αιτία για σοβαρούς τραυματισμούς σε οστά και αρθρώσεις,  που συχνά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθούν, όπως:

 • κάταγμα ισχίου
 • ρήξη μηνίσκου
 • πρόσθιου χιαστού
 • τραυματισμοί στην πλάτη

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι ακόμα και στην ατυχή περίπτωση τέτοιων τραυματισμών υπάρχουν σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές που μπορεί να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να μην επιτρέψουν σε ένα ατύχημα να χαλάσει τη χαρά των εορτών.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί τεχνικές αντιμετώπισης τραυματισμών που είναι ελάχιστα επεμβατικές, αξιοποιούν τους μηχανισμούς επούλωσης του ίδιου οργανισμού και χαρακτηρίζονται από ταχύτερη ανάρρωση», σημειώνει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Ειδικότερα:

 • Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αντιμετωπίζεται πλέον με τις σύγχρονες τεχνικές All Inside και Ligamys που βασίζονται στο συνδυασμό αρθροσκόπησης με ταυτόχρονη πλαστική του συνδέσμου.
 • Η οριστική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου είναι χειρουργική με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο μόνο κομμάτι του μηνίσκου και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.
 • Η χορήγηση βλαστοκυττάρων και πλάσματος εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια (PRP) επιτρέπει τη φυσική αποκατάσταση τραυματισμένων ιστών, όπως τένοντες και σύνδεσμοι, δίχως να χρειαστεί χειρουργείο.

Καθώς αρκετοί από τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των εορτών αφορούν σε αρθρώσεις ισχίων και γονάτων ηλικιωμένων ανθρώπων, επιβαρυμένα από αρθρίτιδα, ο Δρ. Σακελλαρίου συμβουλεύει την επίσκεψη σε έναν έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό – Χειρουργό τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο προληπτικά, όσο και μετά από κάποιο ατύχημα.

«Το πεδίο της Ορθοπαιδικής ερευνά συνεχώς νέες τεχνικές για να καταστήσει τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθρώσεων λιγότερο επώδυνη και να ελαχιστοποιήσει το χρόνο αποκατάστασης των ασθενών», καταλήγει:   «Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναπτυχθεί διάφορες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου και του γόνατος που επιφέρουν θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και ανακούφιση σε άτομα που προηγουμένως ήταν καταδικασμένα σε πόνο και αναπηρία».